Tam tam

In het minifestival Tamtam presenteert Toneelgroep Amsterdam (TA) zich in februari altijd aan de thuishaven Amsterdam. Drie weken lang is in de theaters rond het Leidseplein toneel en film te zien en er wordt gedebatteerd. Dit keer is het thema: het huwelijk. Centraal staat de première van het scheidingsdrama Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman, in de regie van Ivo van Hove. Johan en Marianne lijken een gelukkig huwelijk te hebben, tot de eerste ineens zijn vertrek aankondigt. Uit de puinhopen kruipend beginnen de twee langzaam te beseffen wat er mis is gegaan. Vier uur lang zit het publiek bovenop dit ontsporende huwelijk, dat door drie verschillende koppels simultaan wordt gespeeld. Leerlingen van het Berlage Lyceum en het Montesorri Lyceum spelen op Tamtam ondertussen hun eigen versie: Vadertje en Moedertje spelen. In het onderdeel Manische Mannen zijn monologen te zien uit de werkplaats van TA, gemaakt door jonge acteurs. Sanne den Hartogh speelt een toneelversie van Grunbergs novelle Brief aan M (1992). Roeland Fernhout speelt in Let's Get Killed een seriemoordenaar. In Cinerama Filmmuseum zijn huwelijksfilms te zien, van Who's Afraid of Virginia Woolf tot Woody Allens Husbands and Wives. In Het Toneelbordeel krijgen bezoekers een zeer persoonlijke theatrale behandeling, de inrichting is geïspireerd op Dolly Partons Best Little Whorehouse in Texas.

1-19 febr in de Stadsschouwburg, De Balie en Cinerama Filmmuseum. Inl. 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.