Jongerius kandidaat voor FNV

FNV-bestuurder Agnes Jongerius is de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van voorzitter Lodewijk de Waal van de vakcentrale FNV. De Waal legt deze functie dit voorjaar neer. Dat melden bronnen binnen de vakcentrale.

De Waal heeft de afgelopen weken over zijn opvolging gesproken met de zestien vakbondsvoorzitters binnen de FNV. Daarbij heeft hij hen gepolst over Jongerius. Zij is de enige kandidaat die door het vierkoppige bestuur van de centrale is voorgesteld. De Waal zal de resultaten van deze rondgang dinsdag bespreken in de federatieraad, waarin alle vakbondsvoorzitters zitting hebben. Hij zal dan naar verwachting zijn vertrek aankondigen.

Jongerius (44) was eerder bestuurder van de vervoersbond FNV en zit sinds 1997 in het federatiebestuur. Zij coördineert het CAO-beleid van de vakcentrale en staat bekend als een harde onderhandelaar. Zij is de bedenker van het ledenreferendum over de sociale akkoorden van 2003 en 2004.

De nieuwe voorzitter van de vakcentrale wordt in mei gekozen door het FNV-congres, waarin afgevaardigden van de bonden zitten. Kandidaten voor het voorzitterschap worden voorgedragen door de bonden, niet door het federatiebestuur.

De Waal zit al twaalf jaar in het federatiebestuur, waarvan de laatste acht jaar als voorzitter. Eerdere voorzitters waren onder anderen Johan Stekelenburg en Wim Kok.

De FNV is met ruim 1,2 miljoen leden de grootste vakbeweging van Nederland. De vakcentrale is de overkoepelende organisatie van de zestien aangesloten vakbonden en staat onder leiding van het federatiebestuur, dat binnen de FNV de belangrijkste beslissingen neemt. De voorzitter daarvan onderhandelt met de regering en werkgeversorganisaties over arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid, en heeft zitting in de Sociaal-Economische Raad, een belangrijk adviesorgaan van de regering.