Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

In Irak 37 doden VS op één dag

In totaal 37 Amerikaanse militairen zijn gisteren in Irak om het leven gekomen bij het neerstorten van een helikopter en bij gevechten. Daarmee was het de bloedigste dag voor de Amerikaanse troepen sinds zij het land 22 maanden geleden binnenvielen. Daarnaast werden gisteren zeker 25 Irakezen gedood bij een serie zelfmoordaanslagen in het land waar over drie dagen verkiezingen voor een Nationale Assemblee worden gehouden.

De Amerikaanse president Bush sprak tegenover journalisten van een zwarte dag. ,,De gebeurtenis zal een ontmoedigend effect hebben op het Amerikaanse volk. Ik begrijp dat. Waar het om gaat is het doel op lange termijn; dat is het verspreiden van vrijheid.''

De oorzaak van het neerstorten van de helikopter, waarbij 31 Amerikanen werden gedood, stond vanochtend nog niet vast. Vooralsnog gingen waarnemers uit van een ongeluk, omdat de helikopter neerstortte tijdens een zware zandstorm. Volgens Amerikaanse mededelingen was de helikopter op een veiligheidsmissie in het kader van de komende verkiezingen in de buurt van de stad Rutba bij de Jordaanse grens.

Verder werden vier mariniers gedood bij gevechten met rebellen in de onrustige provincie Al-Anbar. Een soldaat werd gedood bij een aanval op een Amerikaanse patrouille bij de noordelijke stad Duluiya en een ander vond de dood bij een bomontploffing in de buurt van Bagdad. Vandaag werd in Iskanderiya, ten zuiden van Bagdad, een Amerikaanse marinier gedood. In totaal zijn nu ten minste 1.417 Amerikaanse soldaten om het leven gekomen in Irak sinds het begin van de oorlog.

In Sinjar, ten zuidwesten van de noordelijke stad Mosul, werden 15 Irakezen gedood en 30 gewond bij een bomaanslag op een kantoor van de Koerdische Democratische Partij, aldus de burgemeester van de stad. In Baghdadi, 150 kilometer ten westen van de hoofdstad, werden vijf Iraakse militairen door rebellen ontvoerd. Vanochtend werden bij aanslagen in verschillende steden alweer elf Irakezen gedood.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei gisteren te verwachten dat het geweld in Irak ook na de verkiezingen groot blijft. Pas al er tegen maart, april een nieuwe regering is samengesteld zou de situatie verbeteren.