CS Rotterdam voor 486 mln verbouwd

Het Centraal Station van Rotterdam wordt de komende jaren volledig vernieuwd. De centrale stationshal en de reizigerstunnel onder de perrons worden beide drastisch vergroot.

Daarover is gisteren een akkoord ondertekend door rijk, gemeente en stadsregio. De vernieuwing van het station gaat 486 miljoen euro kosten. Dat geld is behalve voor het station ook bestemd voor een autotunnel onder het Weena en een tramverbinding naar Rotterdam-Noord.

De verbouwing moet over vijf jaar af zijn. Het Centraal Station zal dan naar verwachting 75 miljoen reizigers per jaar verwerken. Dat zijn er nu 40 miljoen.

Rotterdam krijgt deze extra reizigers door de komst van de hogesnelheidslijn. Ook komt er een light-railverbinding tussen Rotterdam, Zoetermeer en Den Haag (RandstadRail). Daarvoor wordt een extra metrostation onder het treinstation gebouwd.

De eerste plannen voor een nieuw station dateren van het vorige college. Toen in 2002 Leefbaar Rotterdam de verkiezingen had gewonnen, moesten de plannen worden bijgesteld. Die partij noemde ze `megalomaan'. Ook het rijk vond ze te duur.

De sobere uitvoering waaraan drie jaar geleden werd gedacht, is echter niet meer terug te vinden in de plannen die gisteren zijn gepresenteerd. Zo komt er een volledige overkapping van de perrons. Het gedeeltelijk schrappen daarvan had tot veel kritiek geleid: reizigers die de hogesnelheidstrein nemen, zouden in Rotterdam `in de regen staan'.

Het station krijgt een grote, hoge hal met veel glas. De reizigers kijken vanuit de hal uit op de treinen. Een glazen pui biedt uitzicht op het Weena. Dat is op dit moment een druk kruispunt met trams, auto's, fietsen en voetgangers. Om de voetgangers meer ruimte te geven en het kruispunt veiliger te maken, wordt de bestaande autotunnel uitgebreid met twee rijstroken.

De huidige reizigerstunnel van acht meter breed maakt plaats voor een dertig meter brede winkelpassage. De passage krijgt aan beide kanten winkels. Voor een lichte, transparante sfeer komen er lichtkoepels en wordt veel glas en glanzend materiaal gebruikt.

De bouwwerkzaamheden beginnen op het Stationsplein. De voorbereidende werkzaamheden waren al aan de gang. Het plein is al sinds deze zomer een bouwput met heistellingen, hekken, vrachtwagens en bouwketen.