`Asociaal gedrag' Van Galen nekt AZ

Tegen middernacht, terwijl de sneeuw op zijn hoofd neerdaalde, deed Barry van Galen geen moeite excuses te zoeken voor zijn wandaad. De middenvelder van AZ besefte dat hij met zijn vuistslag in het gezicht van Feyenoorder Alexander Östlund een groot aandeel had geleverd in de uitschakeling van de Alkmaarse ploeg voor de beker. Nadat Van Galen van het veld was gezonden kwam AZ onder druk en kon ook Kenneth Perez vertrekken toen hij een bal met de hand van de doellijn sloeg. Daarna hoefde Feyenoord, dat in de competitie aangeschoten wild is, zich niet al te druk meer te maken.

Er klonk dan ook berouw in de stem van Van Galen (34). ,,Ik heb de ploeg in de steek gelaten'', besefte de eenmalige international. ,,Ik vind mezelf een lul. Ik heb een enorme stommiteit begaan. Dankzij mij is AZ uitgeschakeld. We hadden met elf spelers een goede kans gehad Feyenoord te verslaan. Want in de tweede helft zag je dat die ploeg niet veel voorstelt. Toen ook Perez de kleedkamer kwam binnenwandelen, wist ik dat de wedstrijd gespeeld was. Als je met negen spelers verder moet, ben je in principe kansloos.''

Volgens Van Galen heeft arbiter Roelof Luinge een aantal keren tegen hem gezegd: ,,Als ik ooit de kans krijg, dan pak ik je.'' Twee jaar geleden, toevallig ook tegen Feyenoord maar dan in De Kuip, zou de middenvelder van AZ bij een opstootje Luinge een klap in de maag hebben gegeven. De arbiter stuurde Van Galen toen eveneens van het veld af. Er waren geen beelden van de gewraakte klap en Luinge kon zijn beschuldiging voor de tuchtcommissie niet hardmaken waarna de speler werd vrijgesproken. ,,Elke keer als Luinge ons nu fluit, probeer ik het te vergeten'', vertelde Van Galen in de Alkmaarder Hout. ,,Maar als ik zijn naam zie staan denk ik meestal: `Shit, Luinge fluit!''

Van Galen gaf uiteraard toe dat hij na de uppercut rood verdiende. Östlund noemde hem gisteravond niet voor niets Mike Tyson. Maar Van Galen zag in de maatregel van Luinge toch een wraakactie omdat noch de arbiter, noch de grensrechter de ernstige overtreding had gezien. Luinge is waarschijnlijk afgegaan op de bloedlip van Feyenoords recente aankoop Östlund. En hij wist als ervaringsdeskundige dat Van Galen ertoe in staat was. Te meer daar zijn incasseringsvermogen tot het uiterste op de proef werd gesteld omdat hij kort ervoor van Gory Gibbs een trap tegen zijn enkel had gehad. ,,Ik probeerde me even later bij een corner los te rukken van Östlund'', zei hij. ,,Hij ging door en op een gegeven moment was ik het zat.''

Van Galen werd na deze uitleg streng toegesproken door de invalide voormalige bondscoach van de jeugd Ger Blok, die kort ervoor nog was omhelsd door Feyenoord-coach Ruud Gullit. ,,Zo'n goede speler mag zich niet zo laten gaan'', beet Blok hem toe vanuit zijn rolstoel. ,,Jammer, jammer.'' Van Galen onderging de preek gelaten. Hij besefte nog niet de consequenties van zijn bedenkelijke optreden. Vanwege zijn strafblad zal de tuchtcommissie weinig clementie tonen. Op de tribune werd hij gevolgd door Marco van Basten. De bondscoach had hem opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de interland tegen Engeland op 9 februari. En even verder zat Louis van Gaal, volgend seizoen de opvolger van trainer Co Adriaanse. De ex-bondscoach zal een belangrijke stem hebben in het besluit het contract van Van Galen, dat aan het einde van dit seizoen afloopt, al dan niet te verlengen. De speler zelf reageerde laconiek. ,,Van dit soort bespiegelingen kan ik geen slapeloze nachten krijgen. Ik vind het wel erg dat ik een groot aantal wedstrijden ga missen.''

Van Adriaanse hoeft Van Galen geen positief advies te verwachten over zijn verbintenis. De Amsterdamse trainer was meedogenloos in zijn oordeel over de middenvelder die zo sierlijk is aan de bal, maar zich zo slecht kan beheersen. ,,Onprofessioneel en asociaal gedrag'', meende Adriaanse. ,,Ik zou er faliekant tegen zijn hem langer aan de club te binden. Toen ik bij AZ kwam, kende ik zijn reputatie en heb ik hem gewaarschuwd. Hij heeft zich altijd keurig netjes gedragen, maar nu hij in de fout is gegaan zal ik mijn maatregelen nemen.'' Van Galen kan vermoedelijk een forse boete tegemoet zien. Hij beet op zijn lip toen hem dit werd voorgehouden. ,,Dat komt slecht uit, want ik ga al een hoop wedstrijdpremies missen.''

Van Galen en AZ zorgden ervoor dat Ruud Gullit even weer wat meer lucht krijgt bij Feyenoord. Hoewel de afgezakte topploeg in de tweede helft met een 2-0-voorsprong (doelpunten Lazovic en Kuijt) met twee spelers meer dan de tegenstander voor een beschamende vertoning zorgde. Gullit liet zijn viermansdefensie in tact. ,,Want ik hoef hier het publiek niet te vermaken.'' Maar zag het energieke AZ in de slotfase de voorsprong nog verkleinen door een prachtige volley van Landzaat. Timmer en Kromkamp konden uitblinken bij de Noord-Hollanders, die uiteindelijk moesten capituleren door een knap doelpunt van Kuijt.

Feyenoord overtuigde allerminst. Gullit: ,,In de tweede helft dachten we al aan de wedstrijd tegen Twente van zaterdag. Het tempo was te laag, er sloop gemakzucht in de ploeg. Toch heeft het elftal goed gereageerd op de nederlaag tegen Vitesse.''

AZ

1

Feyenoord

3

Ruststand 0-2. 6. Kuijt 0-1, 41. Lazovic 0-2, 83. Landzaat 1-2, 89. Kuijt 1-3. Schds: Luinge. Tsch: 7.500. Rode kaarten: 24. Van Galen (AZ) en 28. Perez (AZ). Gele kaart: Castelen (Feyenoord). Bijzonderheid: 29. Timmer (AZ) stopt strafschop van Kuijt.

    • Erik Oudshoorn