Zieleroerselen

Edgar G. Ulmer: The Man Offscreen (Michael Palm, Oostenrijk/Verenigde Staten). Ulmer was een van die Europese immigranten, zoals Lang en Wilder, die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog naar Amerika vluchtten. Zijn bekendste wapenfeit is de film noir klassieker Detour. In deze documentaire wordt de fascinerende carrière van de al bijna vergeten Ulmer uit de doeken gedaan.

Welt Spiegel Kino (Gustav Deutsch, Oostenrijk). De Oostenrijkse kunstenaar/cineast Gustav Deutsch (bekend van de Film Ist-reeks) roept in Welt Spiegel Kino aan de hand van drie filmpjes uit het begin van de vorige eeuw waarin een bioscoop te zien is, op associatieve wijze een hele wereld op die niet meer bestaat. Uniek beeldmateriaal, onder andere afkomstig uit het Nederlands Filmmuseum.

La fille seule (Benoît Jacqout, Frankrijk). De Franse filmmaker Benoît Jacquot brak internationaal door met dit subtiele psychologische portret van een jonge vrouw die anderhalf uur in real-time wordt gevolgd terwijl ze nadenkt over een moeilijke beslissing. Jacquot is dit jaar filmmaker in focus in Rotterdam.

Le pont des arts (Eugène Green, Frankrijk). In zeer precieze kaders en met acteurs die minimalistisch acteren vertelt Eugène Green over verdoemde liefde, met een belangrijke bijrol voor Monteverdi's prachtige baroklied `Lamento della ninfa'. De pompeusheid van de huidige Franse cultuur en zijn voortrekkers wordt malicieus en geestig afgezet tegen de emotionele kracht van de Barok.

    • André Waardenburg