Wie volgt Gerrit Komrij op?

De wethouder van Cultuur zit met twee ambtenaren achter een tafel. Het lijkt wel de jury van Idols. Maar hier gaat het niet om zangtalent maar om poëzietalent: er moet een stadsdichter van Roermond geselecteerd worden. ,,Hoe ben je in het dichtersvak gerold'', vraagt de commissie aan de eerste kandidaat. ,,Dat is een voortvloeisel van mijn ziektes'', antwoordt hij. ,,Ik zocht een ventilatiekanaal.'' Een jongen met ervaring als podiumdichter draagt een meeslepend gedicht voor. ,,Dit roept een gevoel op, dat erken ik'', reageert de wethouder zuinig. De keuze valt uiteindelijk op de derde kandidaat, Hans van Bergen. Tijdens de nieuwsjaarsreceptie op het gemeentehuis leest hij zijn eerste twee stadsgedichten voor.

De stadsdichter van Roermond is dus bekend. Maar wie wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands? Die vraag wordt vanavond beantwoord tijdens De avond van het gedicht. Morgen al, op de landelijke Gedichtendag, zal de nieuwe Dichter des Vaderlands met een aantal collega's per trein door het land reizen en voorlezen uit eigen werk.

Live vanuit club Panama in Amsterdam, houdt Joost Prinsen een interview met Gerrit Komrij. Vorig jaar januari deed Komrij na vier jaar dienst afstand van de titel van Dichter des Vaderlands. Vervolgens praat Prinsen met Ivo de Wijs en Joost Zwagerman over de stemprocedure, de door dichters gevoerde campagnes en de kwaliteiten die de DiDeVa moet bezitten. Er worden filmpjes uitgezonden over de Roermondse stadsdichter en de Britse `poet laureate', Andrew Motion. Maar de grote vraag blijft: wie treedt voor de komende vier jaar in de voetsporen van Komrij?

Driek van Wissen weet zeker dat het Driek van Wissen moet worden. ,,De Dichter des Vaderlands moet toegankelijke poëzie schrijven'', zegt de vormvaste Groningse dichter in een kort filmpje. We zien hoe Van Wissen fanatiek campagne voert voor zijn verkiezing. In een boekhandel deelt hij `propaganda-pennen' uit met de tekst: Wie vakkundig kan beslissen/ in de jaren des verstands/ is er voor dat Driek van Wissen/ Dichter wordt des Vaderlands'. Gelukkig is er ook aandacht voor de minder rumoerige kanten van de poëzie. Gerrit Kouwenaar schreef speciaal voor Gedichtendag tien nieuwe gedichten, die gebundeld zijn in het boekje Het bezit van een ruïne.

De avond van het gedicht, NPS, Ned.3, 20.20-22.00u.

    • Martijn Meijer