Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ruzie aanpak vetzucht

Binnen de partijen die betrokken zijn bij de aanpak van vetzucht in Nederland is een breuk ontstaan. De Consumentenbond is uit het overleg gegaan en ondertekent morgen niet het convenant dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) sluit met VNO/NCW, voedingsindustrie, cateraars, supermarkten, zorgverzekeraars en horeca.

Met het convenant, dat in juli van kracht wordt, wil Hoogervorst de toename van overgewicht stoppen. Twee van de vijf Nederlanders is te zwaar. In het vertrouwelijke voorstel voor dit convenant legt Hoogervorst de ,,oplossing'' bij ,,elk individu''. In dit plan staat niets over vermindering van suiker, vet of calorieën in voedingsproducten. De minister doet ook geen voorstellen om de reclame te beperken, met name reclame gericht op kinderen.

De Consumentenbond vindt dit initiatiefvoorstel ,,slappe hap''. Het gaat niet ver genoeg en is te vrijblijvend. De voedingssector zou aanvankelijk bereid zijn meer verantwoordelijkheid te erkennen, maar zou de toezegging na druk van werkgeversvereniging VNO/NCW en Koninklijk Horeca Nederland hebben ingetrokken, zeggen enkele bronnen.