Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

`Rotters' als tv-serie

De BBC begint vanavond de tv-serie The Rotters' Club, naar de veelgeprezen roman van Jonathan Coe over de jaren zeventig.

In drie afleveringen geven vier jonge acteurs gestalte aan de hoofdpersonen van de ook in Nederland vertaalde ontwikkelingsroman uit 2001. Bij het herscheppen van de jaren van IRA-terrorisme, atoomdreiging, massastakingen en symfonische rock wordt ook gebruikt gemaakt van documentair tv-materiaal.

,,Mijn ideaal is de roman die het leven van het individu verweeft met de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen'', zei Coe, zelf een kind van de jaren zeventig, in een interview met deze krant. Een van de scenaristen, Dick Clement (bekend van Auf Wiedersehen, Pet) noemt de jaren zeventig een `vergeten tijdvak' dat nodig `over het voetlicht' moet worden gebracht.

The Rotters' Club speelt zich af op een middelbare school in Birmingham. De belevenissen van Ben Trotter en zijn vrienden kregen onlangs een vervolg in de roman The Closed Circle, waarin Coe hun relatie- en carrièreperikelen van twintig jaar later beschrijft. De BBC kan dus nog even vooruit.

The Rotters' Club. BBC2, 22u00