Orkest KCO verhoogt zijn prijzen fors

Het Koninklijk Concertgebouworkest gaat per september een deel van de toegangsprijzen fors verhogen. Voor het eerst komt er in het Concertgebouw voor de abonnees een systeem met drie rangen.

De maatregelen zijn volgens het Amesterdamse orkest nodig als compensatie voor de sterk verminderde subsidies van het rijk en de gemeente Amsterdam. Het orkest krijgt sinds dit jaar 500.000 euro minder en zegt gedwongen te zijn dat deels op het publiek te verhalen. Het Concertgebouworkest kreeg vier jaar geleden extra geld als internationaal `boegbeeld', maar is dat nu weer kwijt.

In het Concertgebouw komen in het nieuwe seizoen drie rangen voor de series B, D, E en Z. De eerste rang (522 stoelen in het midden van de parterre en het frontbalkon) gaat in twee jaar een kwart omhoog van 50 naar 62,50 euro. De tweede rang (990 stoelen) wordt zeven procent duurder en de derde rang (176 stoelen) zal vrijwel gelijk blijven. Stoelen met nog slechter zicht worden alleen los verkocht.

Door het nieuwe rangensysteem blijven er betaalbare plaatsen over. De moderne A-serie blijft buiten schot, evenals de goedkope kaarten voor jongeren.

De prijsverhogingen zorgen slechts voor drie ton extra inkomsten. Sponsors, die met hun bijdragen geld binnen brengen voor dirigenten en solisten, is gevraagd hun bijdrage te verhogen. In principe staan zij daar positief tegenover. Ook wordt gevraagd om meer donaties en legaten. Op de kosten zal misschien worden bespaard en het orkest wil meer lucratieve optredens in het buitenland geven. Het orkest weigert in te leveren op kwaliteit en op het niveau van dirigenten en solisten of minder moderne muziek te spelen.

Door de bezuinigingen bij de overheid krijgt het Concertgebouworkest van het rijk de komende vier jaar een ton minder, van de gemeente Amsterdam vier ton. Daarover kwam pas eind vorig jaar zekerheid, eerder dreigden nog grotere subsidiekortingen. Verder derft het orkest nog drie procent minder inkomsten door de vermindering van het aantal stoelen in de Grote Zaal ten behoeve van meer beenruimte.