LPF sluit fusie met nieuwe partij `Hilbrand' niet uit

Fractievoorzitter Van As van de LPF heeft respect voor zijn fractiegenoot Nawijn: ,,Hilbrand heeft tenminste lef'', zegt Van As over het bezoek van Nawijn aan het Vlaams Belang. Hij wenst Nawijn alle succes toe bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer, volgend jaar, waar Nawijn met een eigen lijst (Lijst Hilbrand Nawijn) wil meedoen. ,,Hij heeft een probleem met hoe Zoetermeer het nu aanpakt en wil daar wat aan doen. Dat is prima'', zegt Van As.

Volgens Van As is Nawijns lokale initiatief ,,een goede testcase''. ,,Als dat goed uitpakt, kunnen wij ons wellicht landelijk bij hem aansluiten. We willen los van de oude LPF een nieuwe partij oprichten met een nieuwe naam, dus als Nawijn succes heeft zou dat een landelijk vervolg kunnen krijgen.'' Oud-fractievoorzitter Herben heeft al eerder aangegeven met de LPF door te willen, ,,een heilloze weg'', volgens Van As. ,,We moeten landelijk bij elkaar proberen te blijven als gelijkgestemden. Ik sluit een fusie of samenwerking in bijvoorbeeld federatieverband niet uit.'' Daarin zouden wat Van As betreft onder meer lokale fortuynistische partijen als Leefbaar Rotterdam, de ,,oude, goede LPF-mensen'' en de partij van Geert Wilders samen moeten gaan.

Dat Nawijn zijn nieuwe partij aankondigde op een bijeenkomst van het Vlaams Belang, deert Van As allerminst: ,,Hij wist dat hij daar veel media-aandacht zou krijgen.'' En het Vlaams Belang is geen club waar de LPF niets mee te maken wil hebben. ,,Je moet met ze in discussie gaan. Ik denk dat hun partijprogramma voor 85 procent overeenkomt met onze standpunten, maar Hilbrand heeft dat helemaal doorgeworsteld, die weet dat wel'', aldus Van As.