Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Leko speelt modelpartij

In de negende ronde van het Corus schaaktoernooi schoof Peter Leko dan toch op naar de gedeelde eerste plaats. Als de Hongaar terugdacht aan de kansen die hij tot dusver had laten liggen dan kon hij het alleen maar rijkelijk laat noemen, maar hij probeerde vooral tevreden te zijn. Die aanvankelijke bedenking zou uit een andere mond arrogant kunnen klinken, bij Leko hoort die eerlijkheid bij zijn objectieve kijk, of zijn prestaties nu goed of slecht zijn.

Nadat hij enkele maanden geleden met een gelijkspel tegen Kramnik net naast de wereldtitel greep, verbeet Leko kort de teleurstelling, om vervolgens in een heldere analyse aan te geven waarom hij niet had gewonnen en waarom hij geloofde dat hem dat een volgende keer wel zou lukken. Na die match vierde hij een paar weken vakantie en vervolgens pakte hij op 1 december de draad weer op met een intensief trainingskamp.

Leko keek uit naar de voorjaarstoernooien en zegt dat hij in Wijk aan Zee dagelijks geniet. ,,Het is heerlijk om iedere dag een partij te spelen waarin je kansen krijgt, in plaats van tegenover een tegenstander te zitten die op vrijwel alles wat je doet een plan heeft klaarliggen.'' Zijn overwinning op Nigel Short was een modelpartij die ook de Engelsman woorden van lof ontlokte. ,,Hij speelde enkele ijzersterke zetten die mijn stelling volledig verlamden en daarna maakte hij het karwei met grote precisie af'', zei Short.

Leko haalde Veselin Topalov in, die tegen Vishy Anand al vroeg concludeerde dat er niet meer dan een half punt te halen was. Omdat Topalov vorig jaar met een mooie aanvalsoverwinning een smetje wierp op de toernooizege van de Indiër, werd er met spanning naar hun partij uitgekeken. Dat was naïef, zoals spoedig bleek. Om te beginnen koos Anand voor het oerdegelijke Russisch en niet, zoals gehoopt, voor een scherpe Siciliaan. Zelf vond hij dat een voor de hand liggend besluit. ,,De laatste twee keer dat ik Siciliaans speelde tegen Veselin, bleken dat voornamelijk verliespogingen te zijn'', zei Anand. ,,Ik was heel tevreden zoals ik het nu aanpakte.''

Topalov was het daar helemaal mee eens. ,,Voor zover ik weet is er geen gevaarlijk wapen tegen het Russisch bekend en daar is vandaag geen verandering in gekomen.''

Verdere verschuivingen deden zich in de kopgroep niet voor. Dat was vooral zuur voor Michael Adams, die een prachtkans liet liggen om ook gelijk te komen met Topalov. Met een stukoffer hakte hij in op de koningsstelling van Ruslan Ponomariov en bleek de gevolgen beter getaxeerd te hebben dan zijn tegenstander. Die had het offer zien aankomen, denkend dat het allemaal wel meeviel. Het had helemaal niet mee moeten vallen, maar in een gewonnen eindspel maakte Adams een tragische vergissing. Hij liet driemaal de stelling herhalen waarna Ponomariov remise kon claimen.

Vladimir Kramnik reageerde gelaten op de remise die hij toe moest staan aan Loek van Wely. De Tilburgse grootmeester verdedigde zich ondernemend met een iets minder gangbare vorm van de Svesjnikov en bleef knap op de been. Kramnik vond dat hij zichzelf niets hoefde te verwijten.

De prijs voor de meest spectaculaire partij gaf het publiek eindelijk weer eens aan Alexander Morozevitsj. De onvoorspelbare Rus revancheerde zich voor zijn matige spel tot nu toe met een bizarre overwinning op Ivan Sokolov. Morozevitsj koos voor het Albin Tegengambiet, een opening die zelfs op clubniveau wordt gewantrouwd, en bracht zijn tegenstander zo uit balans dat hij schutterend ten onder ging. Morozevitsj had een eenvoudige verklaring voor zijn keus: ,,We doen het hier allebei zo slecht dat het geen zin had iets verantwoords te spelen. Dan kun je beter zorgen dat er iets te beleven is.''

Wit Ivan Sokolov-zwart Alexander Morozevitsj

1.d2-d4 d7-d5 2.c2-c4 e7-e5 Het Albin Tegengambiet. 3.d4xe5 d5-d4 4.Pg1-f3 Pb8-c6 5.Pb1-d2 Pg8-e7 6.Pd2-b3 Pe7-f5 7.a2-a3 Lf8-e7 8.g2-g3 a7-a5 9.Dd1-d3 a5-a4 10.Pb3-d2 h7-h5 Hij mag g4 niet toelaten. 11.Lf1-h3 g7-g6 12.Pd2-e4 h5-h4 Anders speelt wit Lf4, rokeert lang en zwart heeft niets voor zijn pion. 13.Lc1-f4?! Twijfelachtig. Morozevitsj vroeg zich af of zwart na 13.g4 Pg7 14.Ld2 Pe6 15.0-0-0 gevolgd door e3 niet gewoon verloren staat. 13...h4xg3 14.h2xg3 Pf5-g7 15.Lh3-g2 Th8xh1+ 16.Lg2xh1 Lc8-f5 17.Pf3-g5 Pc6-a5 18.Dd3-f3 Pg7-e6 19.Pg5-h7? Op dwaalwegen. 19...Lf5xe4 20.Df3xe4 c7-c6 21.e2-e3? Nu krijgt zwart de aanval waarvan hij droomde. Beter was 21.0-0-0. 21...Pa5-b3 22.Ta1-d1 Dd8-a5+ 23.Ke1-e2 Pe6-c5 24.De4-g2 Da5-a6 25.Ke2-f1 Da6xc4+ 26.Kf1-g1 Dc4-c2 27.Dg2-f3 d4-d3 28.Lf4-g5 Pc5-e4 29.Lg5xe7

29Pe4xf2! 30.Df3xf2 Ook 30.Lb4 Dxd1+ 31.Kxf2 Dc2+ verliest. 30...Dc2xd1+ 31.Kg1-g2 Dd1-c2 32.Le7-d6 0-0-0 33.Kg2-g1 Dc2xf2+ 34.Kg1xf2 Td8-h8 en wit gaf het op.