`Guantánamo-Britten' verhoord

De Britse politie is vandaag begonnen met het ondervragen van de laatste vier Britten die gisteren uit het Amerikaanse gevangenenkamp op Guantánamo Bay op Cuba terugkeerden in Londen.

Bij hun aankomst op het militaire vliegveld Northolt aan het eind van de middag werden de vier gearresteerd op verdenking van terrorisme en overgebracht naar het politiebureau van Paddington Green. Het is onzeker of hun ondervraging opnieuw een formaliteit is, zoals bij de vijf Britten die in maart vorig jaar werden vrijgelaten. De vier zijn op de basis Guantánamo Bay eerder negen keer ondervraagd door agenten van MI5. Daaruit zou niet zijn gebleken dat ze een voor de Britse wet strafbaar feit hebben begaan.

Moazzam Begg, Martin Mubanga, Feroz Abbasi en Richard Belmar hebben drie jaar in het kamp gezeten. Ze zouden banden met Al-Qaeda hebben onderhouden of daadwerkelijk terreuraanslagen hebben voorbereid. Abbasi (24) is in december 2001 in Afghanistan gevangen genomen. Begg (37) en Belmar (25) in Pakistan en Mubanga in Zambia.

Met name Beggs terugkeer is opmerkelijk. Hij stond op de lijst van zes gevangenen die voor een militair tribunaal gebracht zouden worden. Aangenomen werd daarom dat de VS dachten een kansrijke zaak tegen hem te hebben. Begg zou mogelijke bekentenissen echter hebben afgelegd na te zijn mishandeld. Abbasi's advocaat, Gitanjali Gutierrez, heeft gezegd dat haar cliënt herhaaldelijk injecties met een onbekende substantie heeft gekregen, die psychotische aanvallen veroorzaakten.

De vier konden Guantánamo Bay verlaten na langdurige onderhandelingen tussen Londen en Washington. Volgens het Pentagon heeft de Britse regering beloofd dat ze ,,geen gevaar voor de nationale veiligheid'' van de VS of hun bondgenoten zullen vormen.

Hun vrijlating valt samen met een officiële poging een eind te maken aan de controverse over elf terreurverdachten die in het Verenigd Koninkrijk gevangen zitten zonder proces. Het Hogerhuis heeft die situatie illegaal genoemd. Charles Clarke, minister van Binnenlandse Zaken, zou vandaag bekend maken dat de elf de gevangenis kunnen inwisselen voor een vorm van huisarrest, een maatregel die volgens hun advocaten overigens net zo illegaal is.