Azië moet weer

Met als tijdschrift vermomde reclame- folders richt de reisbranche zich op potentiële toeristen.

Turkije mag weer. Nadat de EU in december besloot de toetredingsonderhandelingen te openen, is Turkije veel aantrekkelijker geworden. Toeristen kunnen er nu geschakelde villa's in een `residence' kopen voor aanzienlijk minder geld dan ze er aan een Spaanse costa voor betalen. Bovendien is het er nog rustig, de bevolking is gul en gastvrij en men weet zich omringd door kunst- en cultuurschatten. Dit alles brengt Leven in Turkije, het zoveelste op een land geïnspireerde blad, in alle toonaarden onder de aandacht.

Behalve op toeristen richt dit nieuwe `Magazine voor Turkijeliefhebbers' zich op gelukzoekers. Want zoals in andere landen het prijsniveau aanzienlijk steeg gedurende de aanloop naar de EU-toetreding, zo zal dat volgens projectontwikkelaars stellig met het onroerend goed in Turkije ook gebeuren. ,,Turkije is stabiel en democratisch'', lokt een advertorial investeerders, ,,met een betrouwbare wetgeving.''

Dit blad lijkt meer op een reclamefolder van het Turkse verkeersbureau dan het `onafhankelijk magazine' waarvoor het zich uitgeeft. Tot vervelens toe wordt beklemtoond dat het land zo `westers' is. Geloof maar niet dat Turken nog ,,in oubollige kleren'' dan wel ,,met een hoofddoek rondlopen''. In Izmir staat een reisreporter `versteld' van de grote hoeveelheid kerken die ,,gewoon geopend zijn om te bidden'' zonder dat dit tot problemen leidt met de moslimbevolking. ,,Wellicht kunnen wij in Nederland en België hier een les uit trekken door ons eens af te vragen hoe tolerant wij denken te zijn.'' De Turkofiel kan worden toegevoegd aan onze woordenschat.

Azië moet weer. Net nu de hulporganisaties verklaarden voldoende geld te hebben ingezameld voor de door de tsunami getroffen landen, ligt een speciale editie van de ANWB-uitgave Reizen Magazine à 5,55 euro in de winkel onder het motto: ,,Azië heeft het toerisme nodig, JUIST NU!'' Het blad, waarvan de opbrengst `geheel naar giro 555' gaat, bevat een bloemlezing met ,,de mooiste Azië-reportages'' uit eerdere afleveringen. Met als gevolg dat de lezer zich kan verlekkeren aan idyllische foto's van ,,met palmen omzoomde eindeloze stranden aan smaragdgroen water''. Geen woord echter over hoe het de hier aanbevolen, maar in de verwoestende frontlinie gelegen eilandjes Ko Phi Phi Don en Ko Miang na de vloedgolf is vergaan.

Alleen in een handvol inleidende pagina's wordt de aspirant-reiziger nog even uit de droom gehouden door verslaggevers die de gebieden kort voor de ramp bezochten. Een reisredacteur over kustbewoners te Sri Lanka: ,,Ik kan alleen maar hopen dat zij en de paalvissers op tijd hebben kunnen vluchten. Wat zou ik ze nu graag veel te veel fooi in de hand drukken.'' Is het bezoeken van de getroffen landen volgens dit blad nu juist aan te bevelen, men moet toch de ergste rampplekken nog even zien te vermijden. ,,In de buurt van tot ontbinding overgegane lichamen is verhoogde kans op ziekten'', waarschuwt Reizen-arts Ivan Wolffers.

Reizen Magazine staat boordevol advertenties van touroperators en verkeersbureaus die oproepen de Aziatische landen te `helpen' door erheen te gaan. Eindelijk kan de reisbranche ook eens maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Leven in Turkije, verschijnt 4 keer per jaar, €4,50

Giro 555 Reizen Magazine-special, €5,55

    • Tom Rooduijn