Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Verklaringen tegen Bouterse belastend

In het gerechtelijk vooronderzoek naar de Surinaamse `Decembermoorden' zijn een groot aantal belastende verklaringen afgelegd tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. Dat blijkt uit delen van het justitiële dossier die onder andere naar deze krant zijn uitgelekt.

Uit getuigenverklaringen wordt bevestigd dat de Decembermoorden, waarbij in 1982 vijftien tegenstanders van het toenmalige Militair Gezag werden vermoord, een aangelegenheid waren van de `Groep van Zestien'. Dit is de groep onderofficieren, die in 1980 ondere leiding van Bouterse een coup pleegde. De nog levende leden van deze Groep zijn bijna allemaal gedagvaard in het Decembermoorden-proces, dat waarschijnlijk later dit jaar begint.

Bouterse heeft erkend als legerleider verantwoordelijk te zijn geweest voor de moorden. Enkele jaren geleden stelde hij zich op het standpunt dat hij nooit bij de executies zou zijn geweest. Een groot aantal anonieme getuigen heeft dat de afgelopen jaren meerdere malen weersproken. Ook de inmiddels overleden vakbondsleider F. Derby, de enige overlevende van de Decembermoorden, zei eind 2000 dat Bouterse aanwezig was. In het justitiedossier wordt dat opnieuw bevestigd door verschillende getuigen, die door Bouterse zelf overigens als ,,onbetrouwbaar'' worden gekwalificeerd.

Uit delen van het strafdossier blijkt dat de moorden zijn gepleegd in drie `schietrondes', tussen 7 en 9 december 1982. Bij zeker twee van de drie executiemomenten, zo vertellen getuigen, was Bouterse aanwezig. Er zijn vooralsnog geen bewijzen gevonden dat de ex-bevelhebber zelf gemoord zou hebben. Wel zijn er verdenkingen tegen enkele toenmalige linkse politici. Zij waren niet aanwezig bij de executies, maar zouden als `intellectuele daders' hebben aangezet tot de moorden. Een aantal van hen moet zich ook voor de rechter verantwoorden. Het justitieteam heeft verder, zo blijkt uit het dossier, geen bewijzen kunnen vinden dat de slachtoffers betrokken zouden zijn geweest bij een staatsgreep. Bouterse heeft dat altijd als argument genoemd waardoor ,,zaken uit de hand zijn gelopen''.

www.nrc.nlDossier Suriname