Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met de ouders van de 17-jarige Dominique die tijdens een vakantie in Thailand door de tsunami omkwam. Verder geven dichters Bart Chabot en Ingmar Heytze hun mening over de zin en onzin van een Dichter des Vaderlands aan de vooravond van de verkiezing. Ned.2, 18.25-19.10u.

Nova. Reconstructie van de moord op Theo van Gogh met diverse deskundigen en de toespraak van het Kamerlid Hilbrand Nawijn (LPF) op de nieuwjaarsbijeenkomst van Vlaams Belang in Antwerpen. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Reportage over Colditz, het Duitse kasteel in de buurt van Leipzig dat in de Tweede Wereldoorlog dienst deed als krijgsgevangenenkamp voor `vluchtgevaarlijke' officieren. Minder bekend is dat er ook Nederlanders zaten: 69 officieren die hadden geweigerd de zogenaamde `erewoordverklaring' te tekenen. Drie Nederlanders van dik in de negentig vertellen erover. Ned.3, 20.50-21.35u.

't Zal je maar gebeuren: God op bestelling. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.10-23.40u.

Het derde oog: The human senses. Slot van een drieluik over essentie van onze zintuiglijke ervaringen. Vanavond over voelen en zien en onze tastzin die op die van de olifant lijkt. Canvas, 23.40-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek met Kamerlid Jan Marijnissen (SP) over de wenselijkheid van een cultuuromslag in Nederland en de kansen van een links kabinet. Verder Jan Geyteman en Wim Keyl over hun aanpak van veelplegers en presentator Karl Noten van Nederland in beweging over overgewicht. Ned.1, 21.55-22.40u.

KUNST & SAMENLEVING

Premtime. Over onder ander belwinkels in Breda die zouden fungeren als dekmantel voor criminele activiteiten, Marokkaanse jongeren die de kunst van Rachid Ben Ali willen verbieden en Rotterdamse daklozen die een voetbaltoernooi voor de tsunamislachtoffers organiseren. Ned.3, 21.25-22.00u.

De Diaghilev-journaals. Dagelijks verslag van het Diaghilev-festival, dat van 26 tot en met 30 januari plaatsvindt in Groningen. Ned.2, 0.05-0.25u.

FILM

Family Plan (Fred Gerber, 1998, VS). Hilarische komedie waarin Leslie Nielsen leiding geeft aan zomerkamp van weeskinderen. RTL5, 20.30-22.15u.

Nothing To Lose (Steve Oedekerk, 1997, VS). Tim Robbins zou de vlag op de modderschuit zijn in kluchtige buddy-komedie voor een bedrogen zakenman (Robbins) en een zwarte kruimeldief (Murphy-kloon Martin Lawrence). Veronica, 20.30-22.20u.

Oxygen (Richard Shepard, 1999, VS). Thriller. Rechercheur Maura Tierney versus psychopaat Adrien Brody. De laatste heeft een vrouw levend begraven, met zuurstof voor 24 uur. RTL5, 22.15-24.00u.

Ladykiller (Terence H. Winkless, 1996, VS). B-thriller grossiert in dwaalsporen. Uitgerangeerde rechercheur Ben Gazzara herneemt zichzelf in jacht op seriemoordenaar. RTL5, 24.00-1.40u.

Dogs of War (John Irvin, 1980, GB). Verfilming van roman van Frederick Forsyth, over poging van Amerikaanse huurlingen om Afrikaanse dictator ten val te brengen, concentreert zich op de psyche van huurling Christopher Walken. BBC1, 0.35-2.35u.

Mutters Courage (Michael Verhoeven, 1995, Duitsland/GB/Oostenrijk). Dagboeken van George Tabori's moeder Elsa stonden model voor respectabele film over goedgelovige vrouw (Pauline Collins) die in het Boedapest van 1944 op transport wordt gesteld. Intrigerend en betrekkelijk ironische scenario laat tachtigjarige Tabori opdraven om de gebeurtenissen én de filmopnamen zelf van commentaar te voorzien. BBC2, 0.50-2.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met dichteres Judith Herzberg over de avond van het gedicht, morgen op Nederland 3. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur teksten van Thomas Verbogt, P.J. Roggeband en Wim Coradi, Iris Koppe en Franz Pointl. Na tienen een gesprek met de auteurs van het boek Luchtgebonden Bouwen van de architecten Ed Melet en Eric Vreedenburgh. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Psychiater Bram Bakker vertelt over zijn, soms omstreden, methoden. Hij behandelt mensen met eetstoornissen in Leidschendam en heeft een eigen praktijk in Amsterdam. Radio 1, 0.04-0.45u.