Monsanto koopt de grootste zadenveredelaar ter wereld

Het Amerikaanse bedrijf Monsanto gaat voor 1,4 miljard dollar (1,07 miljard euro) het zaadbedrijf Seminis overnemen. Monsanto verwacht de overname van de branchegenoot tussen maart en mei af te ronden. Seminis is de grootste veredelaar van groente en fruit ter wereld. De Nederlandse bedrijven Bruinsma Seeds en Royal Sluis, eigendom van Seminis, worden door de overname ook bezit van Monsanto.

Het in St.Louis gevestigde Monsanto is gespecialiseerd in gewasbescherming via genetische modificatie ten behoeve van landbouwgewassen zoals maïs en sojabonen. Met de overname van Seminis neemt het bedrijf ook 400 miljoen dollar (ruim 306 miljoen euro) aan schulden over. Afhankelijk van de resultaten die Seminis behaalt, zal Monsanto eventueel een maximaal bedrag van 125 miljoen dollar (95,8 miljoen euro) bijbetalen.

Seminis is gevestigd in Oxnard (Californië) en had in 2004 een omzet van 526 miljoen dollar. De omzet van Mosanto is ruim tien keer zoveel, 5,5 miljard dollar. Door de aankoop van Seminis heeft Monsanto zijn prognose voor de nettowinst per aandeel voor 2005 naar beneden bijgesteld.

Seminis heeft een marktaandeel van bijna 20 procent op de wereldmarkt voor groente- en fruitzaad. Het bedrijf levert meer dan 3500 zaadvariëteiten aan telers en handelaren in meer dan 150 landen. Genetische modificatie van variëteiten uit het zadenbestand van Seminis is volgens Monsanto een optie voor de lange termijn.

Voor het gentech bedrijf betekent de aankoop van Seminis dat het zich naast gewasbescherming meer gaat richten op het produceren en veredelen van zaden. Monsanto hoopt te kunnen profiteren van de trend van gezonder eten die de laatste tijd steeds populairder wordt.

Volgens de directeur van Monsanto, Hugh Grant, is de overname van Seminis een goede aanwinst voor het bedrijf omdat de wereldproductie van groente en fruit de afgelopen jaren gestaag is gegroeid. De groei van deze markt wordt voornamelijk veroorzaakt door een sterke toename van groente en fruitteelt in China. Volgens professor dr. Olav van Kooten, hoogleraar tuinbouwproductieketens aan de universiteit van Wageningen, beslaat de groente en fruitproductie (onder plastic) twee miljoen hectare in China. Wanneer China afdrachten over kwekersmateriaal, beter regelt zal deze markt exploderen omdat zaadbedrijven nu nog terughoudend zijn om hun zaden naar China te exporteren.