Irak meldt arrestatie van topterrorist

Een topmedewerker van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi zit in Irak gevangen en heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor driekwart van de autobomaanslagen in Bagdad sinds het begin van de oorlog in maart 2003, zo heeft interim-premier Allawi gisteren laten bekendmaken.

Het gaat om Sami Mohammed Ali Said al-Jaaf, alias Abu Omar al-Kurdi, die 15 januari is opgepakt, aldus een woordvoerder van Allawi. Hij gaf geen bewijs ter ondersteuning van zijn uitspraak. De afgelopen tien dagen zijn alweer verscheidene bomaanslagen gepleegd, waaronder gisteren een op het hoofdkwartier van Allawi's politieke partij in Bagdad. Volgens een telling van het persbureau AP zijn in Irak sinds maart 2003 202 autobomaanslagen gepleegd, waarvan 70 in Bagdad. De woordvoerder gaf Jaaf de schuld van in totaal 32 aanslagen.

Jaaf heeft volgens de woordvoerder onder andere schuld bekend aan de aanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in augustus 2003 waarbij VN-vertegenwoordiger Sergio Vieiro de Mello werd gedood. Ook zou hij het brein zijn achter een aanslag in dezelfde maand in de shi'itische heilige stad Najaf waarbij de invloedrijke ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim een van de 85 doden was.

Interim-premier Allawi heeft beloofd de opstand neer te slaan als hij de regering kan blijven leiden. Zondag worden verkiezingen gehouden voor een Nationale Assemblee die onder andere een nieuwe premier moet selecteren. In het algemeen wordt in Irak verwacht dat niet Allawi's seculiere lijst, maar een coalitie van religieuze shi'ieten de verkiezingen zal winnen.

Vanochtend werd zeker 11 Iraakse politiemannen gedood bij botsingen met rebellen in het oosten van Bagdad. verder werd onder anderen ook een shi'itische rechter vermoord.