Hindoes ijveren voor hakenkruis

Hindoes in Groot-Britannië zijn een campagne begonnen om de swastika `terug te winnen' van zijn naziverleden en het 5.000 jaar oude Hindoe-symbool opnieuw te lanceren als een symbool van geluk. Ze kwamen in actie nadat Europarlementariërs hadden gevraagd om een Europees verbod op het dragen van nazisymbolen. Zij deden dit toen de Britse prins Harry internationaal kritiek had gekregen wegens het dragen van een hakenkruis-armband en een nazikostuum op een feest. Dat de nazi's het religieuze symbool hebben gebruikt, schrikt Ramesh Kallidai, secretaris-generaal van het Hindu Forum, dat 700.000 Hindoes vertegenwoordigtin Groot-Brittannië, niet af: ,,Voor Hindoes is het misbruik van de swastika net zo afstotend als het voor ieder ander was.'' De swastika is ,,5.000 jaar gebruikt om het leven te bevorderen'' en ,,het brengt geluk en weert onheil af'', zegt Kallidai.