Google biedt een nieuwe service aan

Internetzoekmachine Google gaat de mogelijkheid aanbieden om te zoeken in televisie-uitzendingen. Gebruikers kunnen daarbij fragmenten opzoeken in de uitgeschreven teksten van de uitgezonden programma's. In de toekomst moeten zij ook videobeelden kunnen bekijken. De dienst `Google Video' begint kleinschalig, net als `Google Print', een programma dat afgelopen jaar werd gelanceerd om boeken te digitaliseren en beschikbaar te maken op het web. Met de twee diensten probeert Google zoveel mogelijk informatie online te brengen.

,,Denk eens aan het aantal treffers dat Google iedere dag krijgt'', zegt Brian Lamb, stichter en bestuurder van C-Span, een Amerikaanse televisiezender die veel live verslag doet van politieke debatten in Washington. C-Span is een van de tv-zenders die meedoen in het pilot-programma.

Zoeken in multimedia is het volgende slagveld voor Google en zijn rivalen. Yahoo maakte zijn eigen experimentele video-zoekdienst toegankelijk op zijn homepage. Google speelt nog geen videoclips af. Analisten zeggen dat Google wil laten zien wat de mogelijkheden zijn, zonder televisiebazen voor het hoofd te stoten die bang zijn dat internet kijkers afpakt. Uiteindelijk zal Google toestemming proberen te krijgen om clips te laten zien.

Dat kan een aansporing zijn om meer tv-programma's online te zetten, zoals Apple het downloaden van muziek wettig maakte met zijn iTunes Music Store, zeggen analisten.

,,Het is hun manier om aan de studiobazen te laten zien dat ze met hen willen samenwerken'', zegt Charlene Li, analiste van Forrester Research. Ook America Online zoekt op het web naar links met video's om die in zijn zoekmachine op te nemen.