Gewapende robot wordt ingezet in Irak

Talon schiet beter dan de gemiddelde Amerikaanse marinier en zijn moreel en moed trekken zich niks aan van vijandelijk vuur of de dreiging van bomaanslagen. Talon is een gewapende robot. In maart moeten 18 van deze op afstand bestuurbare rupsvoertuigjes de Amerikaanse troepen in Irak gaan versterken.

De Talon is uitgerust met een raketwerper en een machinegeweer. De bestuurder kan de robot draadloos, als in een video-spel, met een joystick naar voren sturen. Het bereik is ongeveer een kilometer. Als de bestuurder op het beeldscherm van de gewone camera of de nachtzichtapparatuur waarmee de Talon eveneens is uitgerust, een doel waarneemt, kan hij de trekker overhalen. Volgens de Brits-Amerikaanse producent Foster-Miller hebben schietproeven aangetoond dat de Talon – 200.000 dollar per stuk – nauwkeuriger kan vuren dan een gewone militair aangezien het onderstel stabieler is dan een lichaam.

De Talon lijkt vooral nuttig tijdens bloedige straatgevechten zoals Amerikaanse mariniers in november voerden tegen opstandelingen in Falluja. Daarbij vielen toen aan Amerikaanse kant tientallen doden en honderden gewonden. Of de Talon van doorslaggevend militair belang is, valt te bezien: traplopen kunnen hij niet, en evenmin over hoge barricades klimmen. Ook zijn de sensoren kwetsbaar voor geweervuur.

Er is ook een robotvoertuig in de maak dat lichtgewonden van het slagveld kan oppikken en naar de achterhoede vervoeren. In Irak en Afghanistan rolt een half dozijn verschillende types robots al moeilijk toegankelijke schuilplaatsen van verdachte opstandelingen binnen. Wanneer ze de stellingen hebben verkend, kan de aanval worden ingezet. Ook maken ze geregeld springladingen onschadelijk. Een van deze robots, Packbot, was bij wijze van proef al uitgerust met een hagelgeweer.

Ook zijn er onbemande vliegtuigjes in alle soorten en maten. Grote, hoogvliegende robots houden in de gaten of er geen opstandelingen vanuit de buurlanden Irak binnendringen. Kleinere types, niet groter dan een modelvliegtuigje, controleren de nabije omgeving van legerbases en vliegvelden.

Sinds december hangt op 800 meter hoogte boven Bagdad ook een aerostat, een soort Zeppelin die met een kabel aan de grond is verankerd. Wanneer sensoren een bomontploffing registreren, proberen gekoppelde dag- en nachtcamera's in het luchtschip de vluchtende daders te filmen.

    • Menno Steketee