`Fraude in Duits voetbal uitgebreid'

Nadat het Openbaar Ministerie (OM) van Braunschweig gisteren had gemeld een vooronderzoek in te stellen naar de Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer, werd bekend dat er de afgelopen maanden mogelijk meer fraudeurs zijn geweest. Vijf duels worden nader onderzocht.

Onder die wedstrijden met mogelijk verdachte handelingen bevindt zich een duel in de tweede Bundesliga tussen Rot Weiss Essen en FC Köln, dat niet geleid werd door Hoyzer. De arbiter wordt inmiddels verdacht van manipulatie van meerdere voetbalwedstrijden; hij zou het resultaat hebben beïnvloed van wedstrijden waarop hij geld had ingezet.

Het OM heeft geen aanklacht binnen tegen Hoyzer, maar stelt zelf een onderzoek in naar aanleiding van de berichten in de media. Een van de wedstrijden die hij zou hebben gemanipuleerd, is het bekerduel SC Paderborn–Hamburger SV (4-2) in augustus vorig jaar.

De 25-jarige Hoyzer zelf zegt volkomen onschuldig te zijn. ,,Ik heb nog nooit gewed op een wedstrijd die ik floot. Ik begrijp niet dat mijn collega-scheidsrechters mij daarvan kunnen beschuldigen'', zei hij gisteren in de Duitse krant Bild.

De Duitse voetbalbond DFB stelde inmiddels een commissie in die de affaire gaat onderzoeken, maar spreekt nog steeds van een geval op zich. Volgens de krant Hamburger Abentblatt zouden echter ten minste twee andere scheidsrechters bij de zaak betrokken zijn. De DFB spitst het onderzoek voorlopig toe op wedbureaus waar navraag zal worden gedaan naar opmerkelijk hoge inzetten bij wedstrijden.

Arbiter Gräfe, die het duel tussen Essen en Köln leidde, is volgens de DFB geen verdachte.

Voor manager Uli Hoeness van Bayern München was het schandaal aanleiding om een gokverbod uit te vaardigen naar alle spelers, trainers en andere werknemers van de Bundesligaclub.