Dominee in business

Pathetische televisiedominees en Jomanda-types kennen we al, maar sinds kort is er ook de commerciële dominee die tegen betaling kan worden ingehuurd voor een trouwplechigheid, uitvaartdienst of stervensbegeleiding. In de documentaire God op bestelling die vanavond wordt uitgezonden zien we een portret van de commerciële dominee Sietze van der Veen uit het Groningse Mussel. Hij was acht jaar baptistendominee in de Drentse gemeente Valthermond.

De dominee blijkt een bezig baasje en doet alles samen met zijn vrouw Trijnie. Het afgelopen jaar begon hij op internet de biechtsite waar mensen anoniem hun nood en ellende kwijt kunnen, reed met een biechtcamper door het land, schreef het boek Beste Dominee, hield een marathonpreek van 15 uur en nam samen met Trijnie een cd op met religieus repertoire in de trant van het duo Elly & Rikkert. Als internet-dominee krijgt hij veel vragen over huwelijksproblemen, incest, misbruik van alcohol, vreemdgaan, zelfmoord en geldproblemen. We zien hem tijdens zijn werk, het beantwoorden van e-mail, in huis op de bank, in voor- en nagesprekken, en in de studio. Hij schiet vol als hij over zijn overleden vader praat. Hij leidde zelf de uitvaartdienst. ,,Wij kunnen ons daarom goed inleven in het verdriet van anderen.''

Volgens socioloog em publicist Herman Vuijsje die in het bijna frivole domineeportret het verschijnsel commerciële dominee analyseert, past Van der Veen in onze huidige supermarktcultuur. We maken, volgens Vuijsje, zelf uit wat we aangenaam vinden en wat niet. Dit gebeurt ook ten aanzien van religie. God ontmoeten kan volgens Vuijsje buiten de kerk. Hij meent dat het een moderne behoefte van mensen is om zich te uiten. En bij belangrijke gebeurtenissen kunnen we daarom een dominee inhuren om dit een extra dimensie te geven.

Van der Veen levert, zo zegt hij, service op maat en vraagt 150 euro voor een spreekbeurt en als hij al of niet in Gronings dialect zingt, vraagt hij met een collecte een extra gift voor een ponykamp voor kinderen met kanker. De freelance-dominee levert naar wens ook neutrale spreekbeurten voor niet-religieuzen. ,,Als mensen dat willen, komen we elkaar daarin tegemoet. Wie betaalt, bepaalt'', zegt hij zakelijk.

't Zal je maar gebeuren: God op bestelling, EO, Ned.1, 23.10-23.40u. & www.debiechtsite.nl

    • Markus Meulmeester