Ayaan Hirsi Ali moet minder polariseren 2

VVD-fractieleider Van Aartsen had nog zo gezegd dat ze de overtuiging van anderen moest respecteren en alleen de uitwassen moest bestrijden. Diezelfde dag (19 januari) nog roept Hirsi Ali voor de camera dat ze het niet zo belangrijk vindt hoe radicale moslims zich uiten, maar dat ze de strijd aan zal gaan met hun beginselen. Die manier van optreden verander je niet zomaar in één gesprek. Het is een kenmerk van haar persoonlijkheid; mensen proberen te veranderen door hun overtuiging aan te vallen.

Met gevolg dat dezen op z'n minst geïrriteerd raken. Op hun gedrag willen mensen zich nog wel eens laten aanspreken maar hun opvattingen laten ze zich niet ontzeggen. Vooral niet als deze heel belangrijk voor hen zijn, wat geldt voor hun principes en levensbeschouwelijke gedachten. Je krijgt moeilijkheden als je daar tegenaan trapt. En grote moeilijkheden als je dat doet bij machtige of gevaarlijke mensen.

Dat is niet alleen in Somalië zo maar ook in Nederland. Verschil met ons land is dat je niet gelijk in de gevangenis wordt gegooid of vermoord. Als je maar belangrijk genoeg bent, dan kan je hier zelfs bescherming krijgen. En we hebben psychologen die je kunnen helpen de problemen op een meer structurele manier aan te pakken. Maar dan wel alleen als je vindt dat er ook aan je eigen functioneren wel iets te verbeteren valt.

    • Lester Hoekstra