Arrestatie 3de verdachte Van Gogh-roof

Tijdens een zitting in de rechtszaak over de roof van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum, is gistermiddag op de rechtbank in Amsterdam een derde verdachte aangehouden.

B. werd gehoord als getuige in de zaak tegen veroordeelden Octave D. en Henk B., die op dit moment een gevangenisstraf uitzitten van respectievelijk vierenhalf en vier jaar voor de roof van Zeezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884) uit het Van Gogh-museum in december 2002. D. en B. ontkennen schuld, en zeggen er door ,,anderen te zijn ingeluisd''.

Vermoed wordt dat B., die behoort tot de persoonlijke kring van verdachte Henk B, in maart 2003 aanwezig was bij de overdracht van het geld voor de gestolen doeken. Uit afgetapte telefoongesprekken zou ook nadere betrokkenheid bij de roof blijken. Advocaat J. Piena, lid van het verdedigingsteam van Octave D. en Henk B, noemt de aanhouding ,,verrassend'', en ,,vreest dat de officier hiermee op een verkeerd spoor zit''.

Officier van justitie W. van Schaijk beval gisteren de aanhouding van B. na afloop van zijn getuigenverklaring in de behandeling van de `ontnemingsvordering' op de rechtbank; de procedure waarin wordt bepaald wat de hoogte is van de geldboete die de veroordeelden zal worden opgelegd.

Op de zitting van gistermiddag werd verder beslist over verschillende verzoeken van de verdediging van Octave D. en Henk B. Het merendeel daarvan is ingewilligd, aldus advocate B. Ficq. Zij hoopt aan te tonen dat er het ter plaatse aangetroffen sporenmateriaal – een pet en een muts met DNA-materiaal van de verdachten – vals is. Op verzoek van de verdediging vindt daartoe volgende week donderdag 3 februari om half acht 's ochtends een besloten schouw plaats in het Van Gogh Museum. Gehoord worden daar onder anderen het hoofd beveiliging, die de inbraak op monitor heeft gezien maar heeft verzuimd de opnameknop in te drukken, twee technische rechercheurs en een betrokkene van het Nederland Forensisch Instituut (NFI).

De zitting wordt in de loop van de ochtend vervolgd aan de Amsterdamse rechtbank. Daar zullen ook de videobeelden worden getoond die van de inbraak zijn gemaakt. Het beeldmateriaal van de roof zal door het NFI nader worden onderzocht om indien mogelijk een duidelijk beeld te krijgen van de daders. Het verzoek van de verdediging om een reconstructie van de inbraak heeft de rechtbank vooralsnog niet ingewilligd, omdat het eerst de uitkomsten van de andere onderzoeken wil afwachten.

De gestolen doeken, zeer vroege werken van Van Gogh, hebben een geschatte waarde van vier miljoen euro en zijn nog steeds spoorloos.