Rodriguez verovert titel op thuisbaan

Jennifer Rodriguez heeft Marianne Timmer afgelost als wereldkampioene sprint. De 28-jarige Amerikaanse won op haar thuisbaan in Salt Lake City haar eerste internationale schaatstitel.

De Nederlandse kampioene, vorig jaar winnares op de WK in Nagano, eindigde op een teleurstellende elfde plaats. Timmer reed wel een Nederlands puntenrecord op de snelste ijsbaan ter wereld. ,,Dat is leuk meegenomen, maar ik was liever hoger geëindigd'', zei ze na afloop.

Rodriguez won gisteren de slotafstand, nadat ze zaterdag een solide basis had gelegd op de Olympic Oval, waar ze bij de Winterspelen van 2002 twee bronzen medailles behaalde. Ze eindigde bij de WK sprint in het klassement bijna een half punt voor Anzhelika Kotyuga uit Wit-Rusland én Sabine Völker uit Duitsland die met een klein verschil respectievelijk tweede en derde werden.

Rodriguez, afkomstig uit Miami en dochter van een Cubaanse migrant, was aanvankelijk rolschaatsster. In navolging van haar echtgenoot KC Boutiette, in Nederland actief als marathonschaatsster, verruilde ze in 1996 de wieltjes voor de ijzers. Bij het hardrijden werd ze twee keer vierde bij de WK allround. De afgelopen jaren is de specialiste op de 1.000 en 1.500 meter zich gaan concentreren op de sprinttoernooien.

De Nederlandse vrouwen kwamen er niet aan te pas. Titelhoudster Timmer kwam in fysiek én mentaal opicht tekort tegen de buitenlandse concurrentie. Na een deels mislukte 500 meter ging ze zaterdag vol twijfels naar de kleedkamer, om vervolgens ook technische fouten te maken op de 1.000 meter. Gisteren reed ze op beide afstanden ietsje beter, maar ze kwam nooit in de buurt van een persoonlijk record. ,,Ik kon de techniek niet in felheid omzetten of andersom. De balans ontbrak'', verklaarde Timmer.

Twee andere deelneemsters van de KNSB presteerden naar hun mogelijkheden. Debutante Annette Gerritsen verbeterde persoonlijke records, nationale jeugdrecords en evenaarde op de 1.000 meter het wereldrecord voor junioren. ,,Ik had absoluut niet gedacht dat dit er zou uitkomen. Een wereldrecord is toch super, een eer.'' In het klassement bleef de vriendin van de Nederlandse allroundkampioen Sven Kramer op de zeventiende plaats steken.

Frouke Oonk reed twee persoonlijke records en eindigde als veertiende. Ze bleef daarmee dicht bij Timmer. Marieke Wijsman was niet tevreden met haar 23ste plaats.