Proefboringen VS in Alaska omstreden

De Amerikaanse regering wil een groot gebied in de noordwestelijke staat Alaska openstellen voor proefboringen naar olie en gas. Dit zal minister Gale Norton van Binnenlandse Zaken later deze week bekendmaken, aldus bronnen binnen het departement.

Het boren moet plaats gaan vinden in de 1.600 vierkante kilometer rond Meer Teshekpuk, in het uiterste noorden van Alaska. Het meer ligt in het National Petroleum Reserve Alaska (NPRA) waar volgens de Amerikaanse overheid onder meer 2 miljard vaten olie onder de grond zitten. Het NPRA werd in 1923 opgezet om toegang te hebben tot olie als dat nodig mocht zijn.

Het boren in Alaska is zeer omstreden. De staat is thuis voor veel diersoorten en is beroemd om de grotendeels ongerepte natuur. In grote delen van de staat mag er dan ook niet worden geboord naar olie en gas. In het Amerikaanse Congres woedt al jaren een fel debat over de exploratie van mogelijke olievelden in het Artic National Wildlife Refuge, dat ten oosten ligt van Meer Teshekpuk.

Een deel van het NPRA is al open voor oliewinning, maar een zone rond het meer was afgeschermd om de dieren niet te storen. Het gebied dat minister Norton nu open wil stellen is een favoriete plek waar de kariboe, een Noord-Amerikaans rendier, zijn jongen ter wereld brengt. Ook is het volgens milieuorganisaties een plek die vogels, met name de wilde gans, aandoen tijdens hun trekvlucht.

De plannen hebben dan ook direct tot veel beroering geleid onder milieuorganisaties. Zij wijzen op het belang van de dieren die het gebied gebruiken en stellen dat het boren naar olie – met alle drukte zoals transport van mensen en materiaal – tot een grote verstoring van het gebied zal leiden. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat de boringen met minimale impact uitgevoerd kunnen worden.