Politie arresteert dag voor voetbalduel 30 supporters

De politie in Utrecht heeft zaterdagavond met behulp van de mobiele eenheid dertig supporters van FC Utrecht opgepakt wegens hinderlijk gedrag. Een groep van honderd Ajax-fans was kort daarvoor op weg naar Utrecht met het doel de Utrecht-aanhang op te zoeken.

Gisteren werd in Utrecht de voetbalwedstrijd Utrecht-Ajax gespeeld. Deze geldt in Utrecht als de meest risicovolle van het jaar voor de openbare orde.

De lokale driehoek van politie, openbaar ministerie en burgemeester was in de vroege zaterdagavond al in hoge staat van paraatheid gebracht. Op dat moment bleek dat zich bij Hilversum ongeveer honderd Ajax-supporters verzamelden met het doel naar Utrecht te reizen voor een treffen met Utrecht-supporters. Het is volgens burgemeester A. Brouwer van Utrecht niet eerder voorgekomen dat supporters elkaar al de avond voor een risicowedstrijd opzoeken.

Brouwer, verantwoordelijk voor de openbare orde, voegde zich bij de politieleiding in de commandokelder van het Utrechtse Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid, van waaruit crisisoperaties in de regio worden geleid.

Toen de Ajax-supporters van Hilversum richting Utrecht gingen rijden zijn ze op de snelweg door de politie begeleid. Afritten van de A27 werden even afgesloten om te voorkomen dat de Ajax-supporters Utrecht zouden bereiken – zij het tevergeefs omdat de Ajax-aanhang een andere afrit koos. Een peloton van de mobiele eenheid dat eigenlijk pas bij de wedstrijd van zondag zou worden ingezet, werd inderhaast opgeroepen.

Toen de Ajax-supporters de ringweg van Utrecht hadden bereikt, keerden zij alsnog om richting Amsterdam. De dertig aangehouden Utrecht-supporters namen in de buurt van de Utrechtse Sterrenwijk schreeuwend de openbare weg in beslag en weigerden te vertrekken. Daarop zijn ze aangehouden en voor de de nacht van zaterdag op zondag overgebracht naar cellen in Rotterdam, dit om de cellen in Utrecht vrij te houden voor de wedstrijd van zondag.

Rond Utrecht-Ajax (0-2) bleef het evenwel rustig in de stad. Er zijn toen nog vijf personen aangehouden.

De Utrecht-supporters in Rotterdam zijn zondag een kwartier voor het einde van de wedstrijd vrijgelaten en krijgen mogelijk een stadionverbod.

In het Zaterdags Bijvoegsel van komend weekend: Hoeveel politie heeft een wedstrijd nodig? Achter de schermen bij Utrecht-Ajax.