Pentagon heeft `geheime dienst'

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, houdt er een eigen geheime afdeling op na die optreedt als rivaal van de officiële dienst voor het buitenlandse inlichtingenwerk, de CIA.

Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post gisteren. De Special Support Branch werd volgens de krant enkele maanden na de aanslagen van 11 september 2001 door Rumsfeld opgericht om een einde te maken aan de ,,bijna volledige afhankelijkheid'' van de CIA. De dienst stuurt – net als de CIA – geheime missies naar het buitenland. Eenheden zouden werkzaam zijn in Irak en Afghanistan, en ook in Somalië, Jemen, Indonesië, Georgië en de Filippijnen.

De woordvoerder van het Pentagon, Lawrence di Rita, ontkent het bestaan van een eigen geheime dienst die onder verantwoordelijkheid van minister Rumsfeld valt. Wel verklaarde Di Rita gisteren dat de oorlog tegen terreur noodzakelijk maakt dat er ,,een raamwerk is waarbinnen militaire eenheden en traditioneel menselijk inlichtingenwerk nauwer samenwerken en op grotere schaal dan in het verleden''. Hij verwees gisteren naar de `11 september'-commissie, die concludeerde dat de Amerikaanse inlichtingendiensten nauwer moeten samenwerken.

Waarnemers zeggen dat er een competentiestrijd gaande is tussen het Pentagon en de CIA met als inzet wie de macht heeft over inlichtingenoperaties. Het ministerie van Defensie meent dat de CIA te langzaam en bedeesd opereert. Deze mening wordt gedeeld door het Witte Huis dat een grootscheepse hervorming van de inlichtingendiensten voorstaat.

Woordvoerder Di Rita ontkende ook dat het Pentagon het Congres probeert te omzeilen. De Special Support Branch is volgens de Washington Post opgezet doordat aan het Pentagon toegewezen geld een andere bestemming kreeg waardoor geen verantwoording aan het Congres zou hoeven worden gegeven. ,,Het ministerie probeert geen wetten te `plooien' om gewilde activiteiten uit te voeren, zoals wordt geopperd'', aldus Di Rita.

Verschillende senatoren zeiden gisteren niet op de hoogte te zijn van dergelijke activiteiten van het Pentagon. Senator John McCain (Republikein) kondigde aan dat de Senaatscommissie voor geheime diensten een hoorzitting zal gaan houden over de inlichtingendienst. De CIA had gisteren geen onmiddellijk commentaar.