Koploper kan ongestoord revalideren

PSV had zich geen betere en vooral rustigere hervatting na de winterstop kunnen wensen. Natuurlijk, haastte Guus Hiddink zich te zeggen na afloop van de ontmoeting met NAC Breda, ,,wil ik niet zeggen dat het een training was, maar het was voor een aantal spelers goed om rustig te beginnen''.

Wellicht tot zijn eigen verbazing kon de trainer zijn herstellende spelers, onder wie Phillip Cocu en Johann Vogel, minimaal een uur laten spelen. Op het gemak, want tegenstander NAC was geen moment in staat om de bal langer dan een seconde of tien in de ploeg te houden. En om het avondje-revalideren compleet te maken, werd Cocu zaterdagavond vervangen door John de Jong. De middenvelder was door een knieblessure een aantal weken uit de roulatie geweest.

De vier doelpunten zullen veel goedgemaakt hebben, maar voor het Eindhovense thuispubliek was het verder een saaie bedoening tegen NAC, dat PSV eerder dit seizoen in Breda nog op een gelijkspel kon houden. Vaak krijgt PSV het verwijt saai te spelen. Oud-international Jan Peters, bijgenaamd Jantje Breed, stelde afgelopen vrijdag zelfs in het programmaboekje van de toen nog medekoploper AZ dat PSV hem geen moment kan bekoren. ,,Als ik vrijkaartjes voor PSV zou krijgen (...) dan nog zou ik er niet naar toe gaan.''

Ook tegen NAC was de hegemonie zo groot dat de wedstrijd nauwelijks kon boeien. PSV controleerde het spel, het tempo lag gemiddeld niet hoog en van spanning was geen sprake. Hoogtepunten waren de twee fraaie doelpunten van de (ook al) van een blessure teruggekeerde Jan Vennegoor of Hesselink. De eerste na een geslaagde voorzet van DaMarcus Beasley. De tweede na een scrimmage op een paar meter voor het doel van NAC. Na een struikelpartij van Vennegoor vlak bij het doelgebied week de spits uit naar rechts en vanuit een bijna onmogelijke hoek speelde hij de bal via de benen van keeper Davy Schollen in het doel.

Kan PSV verweten worden dat het zijn partijtjes in de Nederlandse competitie zo gemakkelijk en efficiënt wint? Het verschil tussen de koploper en de weinig scherpe nummer negen was levensgroot. Door blessures van de aanvallers Antony Lurling en Ali Boussaboun, die in de eerste helft nog wel in het veld stond, slaagde NAC er niet in om voorin een vuist te vormen. Achterin was de malaise minstens zo groot. De verdedigers Nebojsa Gudelj en Pieter Collen gaven de vleugelspitsen van PSV veel te veel ruimte. Centrale verdediger Jurgen Colin liet zich gemakkelijk door Vennegoor wegzetten.

Ook tactisch kende NAC problemen. Hiddink zag de nodige verwarring toen zijn vleugelspelers Beasley en Ji-Sung Park van kant wisselden, toch geen ongebruikelijke switch in het voetbal. ,,Vreemd dat dit tot verwarring leidde'', gaf Lokhoff toe in een reactie.

De coach had zich wel meer verbaasd over het zwakke spel van zijn team. Bijvoorbeeld bij het vierde doelpunt toen Mark van Bommel een vrije trap snel in het doel schoot. De spelers van NAC waren nog druk met de keeper in overleg over de te bouwen muur. ,,Bij de amateurs of zelfs bij de jeugd leer je al dat wat spelers voor de bal moeten gaan staan, terwijl de rest de muur neerzet.'' Lokhoff constateerde sowieso een ongezonde dosis naïeviteit bij zijn ploeg. Vooral in verdedigende zin. ,,Je hoopt dat het niet meer gebeurt door steeds maar te vertellen.''

Van Bommel profiteerde met zijn vrije trap van een nieuwe regel. ,,De scheidsrechter vraagt tegenwoordig of de spelers afstand moeten nemen. Als je `nee' zegt, kan je hem direct nemen'', aldus de middenvelder. Op de vraag of Van Bommel zich niet had verbaasd over de zeer gemakkelijke avond tegen NAC hield de middenvelder zich op de vlakte. ,,Dat is ook een verdienste van ons. We zorgden ervoor dat we steeds een man in elke linie overhadden. We hebben ze vanaf het begin goed onder druk kunnen zetten.''

Ook spits Vennegoor of Hesselink wilde zich niet wagen aan enige kritiek op NAC. ,,Dat is een goede vraag'', zei hij, gevraagd naar het zwakke verweer van de tegenstander. ,,Ze hebben het ons inderdaad niet moeilijk gemaakt, maar dat is ook een kwaliteit van ons. Ik las in het programmaboekje dat Lokhoff niet van plan was om alleen maar te verdedigen. Hij wilde ook meevoetballen en kansen creëren. Daar moest ik wel om lachen, want dat zegt elke trainer die hier komt, maar in de praktijk komt er weinig van terecht.''

Vennegoor kon terugkijken op een fraaie terugkeer, na weken te zijn uitgeschakeld door een schouderblessure. Net als trainer Hiddink was ook de spits, die inmiddels op negen doelpunten staat, opgetogen over de gemakkelijke zege. ,,We hebben tijdens de winterstop slechts één wedstrijd gespeeld. We hebben vooral veel getraind, waardoor het hele team erg fit is.''

Met deze fitte selectie lijkt PSV de voornaamste kampioenskandidaat te zijn. Maar van grote druk is geen sprake, volgens Hiddink die indirect nog even commentaar gaf op het puntverlies van (voormalig) medekoploper AZ tegen NEC een dag eerder. ,,Ik volg niet zo wie tot kampioenskandidaat wordt gebombardeerd. Maar als je bij PSV, Ajax of Feyenoord speelt, is er altijd een gezonde druk. Daar ben je aan gewend.''

PSV

4

NAC Breda

0

Ruststand 2-0. 28. Vennegoor of Hesselink 1-0, 38. Vennegoor of Hesselink 2-0, 71. Penders 3-0 (eigen doelpunt), 76. Van Bommel 4-0. Schds: Bossen. Tsch: 31.000.

    • Erik van der Walle