Joesjtsjenko: Oekraïne wordt eerlijke natie

Viktor Joesjtsjenko is gisteren beëdigd als derde president van Oekraïne. Hij beloofde van Oekraïne ,,een eerlijke natie'' te maken en te ijveren voor het lidmaatschap van de EU.

Vandaag vloog Joesjtsjenko naar Moskou voor een gesprek met president Poetin, zijn eerste buitenlandse reis. Poetin heeft een druk schema: ook de presidenten van Syrië en Kirgizië bezoeken vandaag Moskou.

Een aantal buitenlandse leiders woonde de beëdiging bij, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, en premier Balkenende. Veel staatshoofden van buurlanden gaven acte de présence, maar Moskou stuurde slechts de voorzitter van de Federatieraad, Ruslands Eerste Kamer. President Poetin steunde lang en openlijk Joesjtsjenko's rivaal in de presidentsverkiezingen, Viktor Janoekovitsj.

De inauguratie in het parlement was doordesemd van nationale symboliek, maar getuigde ook van verdeeldheid. Een deel van de parlementariërs scandeerde de naam van de nieuwe president, anderen zwegen. Joesjtsjenko legde zijn ambtseed af met één hand op een vijf eeuwen oude bijbel en de andere op de grondwet. Een Pools museum stelde voor de ceremonie de strijdknots van hoofdman Bogdan Chmelnitski beschikbaar, de 16de-eeuwse kozakkenleider die geldt als vader van de natie.

Na een parade en het afnemen van de militaire eed sprak Joesjtsjenko ruim honderdduizend aanhangers toe op het Onafhankelijkheidsplein van Kiev. Veel gebouwen waren daar in oranje gehuld. Het plein was het toneel van de `oranje revolutie', wekenlang massaprotest tegen stembusfraude die op 26 december een derde, door Joesjtsjenko gewonnen ronde in de presidentsverkiezingen afdwong. Joesjtsjenko noemde het plein `het hart van de natie'. Hij stelde dat ,,Europese normen de normen worden van ons sociale leven, in de economie en in de politiek.'' Oekraïne, dat `grensland' betekent, zou nu in het hart van Europa liggen.

De nieuwe president legde ook de nadruk op nationale eenheid. De `oranje revolutie' heeft Oekraïne verdeeld: het Russischtalige oosten en zuiden van het land stemde massaal voor Janoekovitsj. Joesjtsjenko probeerde hun angst voor geforceerde `Oekraïnisering' weg te nemen met de belofte dat ,,iedereen zijn kinderen de taal van zijn voorvaderen kan onderwijzen''. Hij zou zich inzetten voor ,,het soepel functioneren van de mijnen in de Donbas en de havens van de Zwarte Zee'' omdat ,,de rijkdom van Oekraïne de rijkdom van haar regio's is''.