Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Israël confisqueert gebied in bezet Oost-Jeruzalem

De Israëlische regering heeft in een geheim besluit land en huizen van Palestijnen in Oost-Jeruzalem geconfisqueerd zonder compensatieregelingen of beroepsmogelijkheden. Palestijnse grond- en huizenbezitters die niet meer in Jeruzalem wonen maar op de Westelijke Jordaanoever, zijn daardoor hun bezittingen kwijtgeraakt. De Israëlische activiteit valt samen met de inspanningen van de nieuwe Palestijnse president Mahmoud Abbas radicale groepen tot een staakt-het-vuren met Israël te bewegen.

Israëlische advocaten van de Palestijnen, onder wie de Jeruzalemse advocaat Daniel Seidemann, bereiden procedures voor bij het Hooggerechtshof om de regering tot openheid en tot een schadevergoedingsregeling te dwingen. Het dagblad Ha'aretz onthulde vorige week het bestaan van het op 8 juli 2004 genomen, niet gepubliceerde kabinetsbesluit. ,,De staat Israël misbruikt de constructie van het veiligheidshek om duizenden, misschien wel tienduizenden dunams land in particulier bezit over te nemen'', aldus Seidemann gisteren. Een dunam is 1.000 vierkante meter. Het is op dit moment niet met zekerheid te zeggen hoeveel Palestijnen gedupeerd zijn, maar advocaten spreken over honderden grondbezitters.

Het kabinetsbesluit is gebaseerd op een uit 1950 daterende wet, waarin staat dat bezittingen van de in de oorlog van 1948 gevluchte Palestijnen (`afwezigen') eigendom worden van de staat. Na de oorlog van 1967 werd deze wet niet van toepassing verklaard op Palestijnen die van Oost-Jeruzalem naar bijvoorbeeld Ramallah of Nablus waren vertrokken. Maar om Israëlisch Jeruzalem uit te breiden naar het oosten en zuidoosten heeft de regering-Sharon de wet ook op de `afwezigen' in Oost-Jeruzalem van toepassing verklaard. De regering wil het gebied tussen Jeruzalem en de verstedelijkte nederzettingen ten oosten en zuiden van de stad volbouwen. Volgens de Palestijnen is een en ander in strijd met het autonomie-akkoord van Oslo.

Elders op de Westelijke Jordaanoever is vandaag de aanleg van het `veiligheidshek' hervat. Bij Ariel, de een na grootste nederzetting in Palestijns gebied, is begonnen met de constructie van een negen kilometer lang hekwerk. De Verenigde Staten hebben vorig jaar achter de schermen geprotesteerd tegen dit deel van het traject, maar premier Sharon heeft besloten de Amerikaanse (en Europese) bezwaren te negeren.

De Palestijnse president Abbas heeft gisteravond Israël gevraagd onmiddellijk te stoppen met de verdere aanleg van de afscheiding op Palestijns gebied. Ook de militante Palestijnse groepen, zoals Hamas, eisen dat de aanleg van `de muur' wordt gestaakt. Stopzetting van alle Israëlische activiteiten in Palestijns gebied is voor Hamas een voorwaarde om deel te nemen aan een Palestijns staakt-het-vuren. President Abbas, die dagenlang heeft onderhandeld zei op de Palestijnse tv dichtbij een mondeling akkoord te zijn met Hamas.