Grote financier Guggenheim stapt op na conflict

De belangrijkste financier van het Guggenheim museum heeft zich teruggetrokken. Vorige week stapte bestuursvoorzitter Peter B. Lewis plotseling op na een vergadering van drie uur. Zijn vertrek is een gevolg van een conflict met de directeur van het museum over het beleid. Lewis wil dat het museum zich concentreert op de hoofdvestiging in New York en directeur Thomas Krens wil juist vestigingen in meer landen. Lewis verdiende zijn geld in Ohio in de verzekeringsbranche en zat sinds 1993 in het bestuur. Hij schonk in totaal 77 miljoen dollar en is daarmee de gulste gever in de geschiedenis van het museum. Volgens The New York Times is het ongebruikelijk dat een directeur een strijd wint met een zo belangrijke sponsor. Geen van de partijen wilde commentaar geven. Directeur Krens, die sinds 1988 bij het Guggenheim werkt, zorgde voor de oprichting van het succesvolle filiaal in Bilbao en vestigingen in Las Vegas en Berlijn. Hij wil dat beleid voortzetten in onder meer Taiwan, Brazilië en Mexico, maar Lewis vreesde te veel versnippering van de kracht van het Guggenheim.