Fransman financieel directeur bij Philips

Philips krijgt een Fransman als financieel directeur. Het elektronicaconcern maakten vanmorgen bekend dat Pierre-Jean Sivignon als opvolger is benoemd van Jan Hommen, de huidige financieel topman die per 1 mei met pensioen gaat.

Sivignon heeft geen ervaring in de sector voor consumentenelektronica of bijvoorbeeld gloeilampen of medische systemen, gebieden waar Philips een belangrijke speler is. De 48-jarige Fransman is sinds 2001 financieel directeur bij het Franse bedrijf Faurecia, de grootste maker van auto-interieurs in Europa.

Voor zijn benoeming bij Faurecia was Sivignon jarenlang actief bij het Frans-Amerikaanse conglomeraat Schlumberger, een toeleverancier voor de olie-industrie. Bij Schlumberger werkte hij tussen 1982 en 2001 in zowel New York als Parijs en had posities in het algemeen management en in de divisie financiën. Sivignon studeerde economie en boekhouding in Parijs waarna hij in 1978 in dienst trad bij de Franse marine. De benoeming van de Fransman moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders tijdens de vergadering van 31 maart.

Hommen had ook de leiding over de divisie Medical Systems, maar Sivignon krijgt deze baan er niet bij. Philips-topman Kleisterlee zal deze divisie gaan leiden. ,,Sivignon is nieuw bij het bedrijf, moet Philips leren kennen, en deze divisie vraagt veel aandacht'', aldus een woordvoerder.

Het aftreden van Hommen was al bekendgemaakt. De Nederlander wordt in mei van 62 jaar, de leeftijd waarop employees bij Philips verplicht met pensioen moeten. Na de benoeming van Sivignon en het aftreden van Hommen bestaat het vierkoppige management van Philips uit twee Nederlanders, een Fransman en een Duitser.