Charisteas weet ideale spits voor Ajax achter zich

Spitsen moeten bij Ajax aan dermate hoge eisen voldoen dat ze bijna nooit geschikt zijn om in aanmerking te komen voor een transfer naar de trotse Amsterdamse club. De spelers die wel de norm halen blijken vaak te duur of willen niet in Nederland voetballen. Maar aangezien de alom geprezen jeugdopleiding de laatste jaren maar mondjesmaat aanvallers aflevert, moest de technische leiding van de landskampioen in het najaar toch de markt op voor een opvolger van Zlatan Ibrahimovic. Het diende een kandidaat te zijn die talent Ryan Babel de kans geeft langzaam te rijpen. Een geroutineerde kracht met een goed rendement. Hoewel hij elke week speelt, viel Roda-speler Aruna Koné af omdat hij niet door de medische keuring kwam, naar verluidt vanwege hartproblemen. De Tsjech Jan Koller bleek ook niet haalbaar.

Via de aimabele Yannis Anastasiou kwamen de scouts op zijn landgenoot Angelos Charisteas (24), de Griekse held van het recente EK. Hij maakte op het toernooi in Portugal drie treffers voor zijn land, onder andere de winnende goal tegen de Portugezen in de finale. Maar bij Werder Bremen moest Charisteas zoals zoveel Grieken genoegen nemen met een reserverol. Zijn conduitestaat zag er dan ook niet indrukwekkend uit voordat hij naar Ajax kwam: 38 doelpunten in 160 wedstrijden.

Toch werd het gisteren in Nieuw-Galgenwaard tegen het aanvallend machteloze FC Utrecht al snel duidelijk waarom trainer Ronald Koeman, die tot dusverre niet erg gelukkig was in zijn aankoopbeleid, zijn nek uitstak voor deze centrumspits. Charisteas is, in tegenstelling tot zijn voorganger Ibrahimovic, een teamspeler pur sang. Hij cijfert zich weg met het kaatsen van de bal en andere vormen van combinatievoetbal om medespelers de gelegenheid te geven te scoren. Maar als het op afwerken aankomt, met name in de lucht, staat hij op de goede plek en kan hij genadeloos uithalen. Charisteas kopt veel beter dan Ibrahimovic. De Ajacieden maakten gisteren echter zelden gebruik van die kwaliteit doordat de vleugelspitsen veel te vaak naar binnentrokken of geen bruikbare voorzetten afleverden. Qua individuele actie heeft Charisteas beduidend minder talent dan Ibrahimovic. Desondanks was het de nieuwe aanwinst die de wedstrijd openbrak met een passeerbeweging in het strafschopgebied waarna Wesley Sneijder in zijn eigen stad (,,mijn dag kan om die reden niet meer kapot'') kon scoren.

Het verleden leert dat tamelijk flegmatieke spitsen als Charisteas geen lang leven zijn beschoren bij Ajax. In Amsterdam zien ze liever een lichtvoetige, solerende aanvaller, kortom een nazaat van Cruijff, Van Basten of Kluivert. Natuurlijk moet hij zich in dienst van het collectief kunnen stellen, maar een oogstrelende actie vormt de slagroom op de taart. Wat dat betreft heeft de technische leiding van Ajax met het aantrekken van Charisteas een concessie gedaan aan het hoge eisenpakket dat voor elke spits klaarligt.

Koeman durfde het risico aan in de wetenschap dat hij de ideale spits achter de hand heeft. Ryan Babel, achttien jaar, 1.85 meter lang, 78 kilo zwaar. Gisteren mocht hij in het laatste half uur opdraven als vervanger van de falende linksbuiten Nicolae Mitea, die vooral fysiek tekortkwam tegen de Utrechtse beukers. Op de linkerflank zorgde Babel al voor veel dreiging. Maar toen hij zich centraal voorin vertoonde en even de ruimte kreeg, sloeg hij met een weergaloze actie toe.

Waarom durft Koeman het niet aan met dit grote talent, die toch zijn speelminuten nodig heeft om tot wasdom te komen, het seizoen af te maken? Er zou een psychologische reden aan die beslissing ten grondslag kunnen liggen. Deze kloon van Kluivert, in speltechnisch opzicht, moet misschien niet te snel gebracht worden om te voorkomen dat hij naast zijn schoenen gaat lopen. Gezien zijn kwaliteiten is er in elk geval weinig reden voor. Babel scoort in de Nederlandse competitie bijna bij ieder optreden. Op pijnlijke wijze ontdekte Charisteas bij zijn debuut in de Nederlandse competitie van wie hij veel concurrentie heeft te duchten.

Koeman was niettemin tevreden over het optreden van de spits, toevalligerwijs de derde Griek in de spits bij Ajax na Machlas en Anastasiou. ,,Balvast en op het juiste moment in beweging'', zei de trainer van de landskampioen die voor het eerst in zeven jaar een duel in Utrecht winnend afsloot. De laatste vijf jaar werd in Nieuw-Galgenwaard zelfs alleen maar verloren. Wat betreft Babel gaf Koeman aan dat de jonge Amsterdammer mogelijk de komende maanden ook op de vleugels wordt ingezet. ,,Want hij kan zowel op de linker- als de rechterkant spelen.'' Aangezien Rosales op rechts voldoet en ook Daniël de Ridder daar nog een optie is, zou Babel wel eens een gemankeerde linksbuiten kunnen worden. Vooralsnog wil Koeman hem vooral als wisselspeler benutten, hetgeen hij tijdens de winterstop in een gesprek heeft duidelijk gemaakt. Maar als Babel staaltjes als gisteren blijft demonstreren kan ook Koeman moeilijk meer om hem heen.

Overigens zou Babel het alternatief zijn in een lange rij linksbuitens die Ajax de afgelopen jaren versleet. Vanaf 2000 waren dat: Jesper Grønkjaer, Wamberto, Mido, Victor Sikora, Nourdin Boukhari en Tom Soetaers. De opties van nu zijn zijn er `slechts' drie: Mitea, Boukhari en Babel.

FC Utrecht

0

Ajax

2

Ruststand 0-0. 66. Sneijder 0-1, 90. Babel 0-2. Schds: Luinge. Tsch: 22.600. Gele kaarten: Keller, Van den Bergh, Di Tomasso (FC Utrecht), Van der Vaart en Grygera (Ajax).

    • Erik Oudshoorn