Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

`Adoptiekind kan op Japanse troon'

Waarom geen man adopteren als oplossing voor het gebrek aan mannelijke kandidaten voor troonopvolging in het Japanse keizerlijke huis?

Volgens de krant Sankei Shinbun is dit de optie die een adviescommissie van de Japanse regering overweegt.

De wet schrijft troonopvolging in mannelijke lijn voor, maar de kroonprins en zijn broer hebben alleen dochters. Sinds 1956 zijn er in de keizerlijke familie geen jongens meer geboren. Een oplossing zou het toestaan van een keizerin zijn. Opiniepeilingen geven aan dat het merendeel van de Japanse bevolking daar uitstekend mee zou kunnen leven. Premier Koizumi heeft zelf ook al zijn instemming uitgesproken.

De conservatieve Sankei schreef gisteren echter dat sommige experts binnen de adviescommissie stellen dat ,,te veel leden van de regering en teveel parlementariërs geen weet hebben van de traditie van mannelijke opvolging [binnen het keizershuis]''. Concreet zouden deze experts voorstellen om adoptie mogelijk te maken van leden van elf familielijnen die na de oorlog door de Amerikaanse bezettingsmacht uit het keizershuis zijn verwijderd.

Het vreemde in deze discussie over traditie is dat vrouwelijke heersers (de Japanse term voor keizer is sekseneutraal) rond het begin van de historische periode heel gewoon waren. Een van de grote hervormers uit de Japanse geschiedenis, prins Shotoku, deed zijn werk rond 600 onder het toeziend oog van keizerin Suiko. Ook kinderen van keizerinnen konden de troon opvolgen, zoals de zevende-eeuwse keizer Tenji, zoon van keizerin Kogyoku. In de volgende eeuw voerde keizerin Kotoku een oorlog om haar verloren troon terug te veroveren en haar eigen opvolger te kunnen aanwijzen.

Ondanks deze keizerinnen, de moord en doodslag in het paleis, en de onvermijdelijke onduidelijkheden in oude bronnen stellen conservatieven graag dat het keizerlijk huis `tienduizend generaties, één [mannelijke] lijn' vormt. Het is natuurlijk mogelijk dit idee in stand te houden als de keizerlijke familie maar ruim genoeg wordt gedefinieerd. Zoals blijkt uit de `elf families' die na de oorlog uit het keizerlijk huis werden verwijderd was het keizerlijk huis van forse omvang. Terugkeer van een nazaat van een van deze families via adoptie zou helpen om de mythe in stand te houden.

Het keizerlijk huis houdt van mythes. Op de website van het hof is gedetailleerde informatie te vinden over de locatie van de grafheuvel van de legendarische eerste keizer van Japan, Jimmu, ook al trekken historici in twijfel of hij ooit heeft bestaan. Het keizerlijk huis peinst er niet over de grafheuvel te openen om te zien wie of wat er in ligt.