Vlaamse appelkoek

De twee mannekes die een paar huizen verderop van mij wonen, hebben uiteenlopende wensen als het om boterhammen gaat. Die eten zij namelijk niet graag, maar ze moeten wel. Dagelijks zie ik hun vader fluitend naar de warme bakker fietsen om met grote broden onder de arm huiswaarts te keren. Om het ontbijt vlot te laten verlopen, mogen de mannekes zelf de uitvoering van hun boterhammen opgeven. Hun wensen wisselen per dag. Zo roept de oudste op gebiedende toon tegen zijn vader: bruin met boter, zonder korstjes en Frans gesneden. De jongste wil niet onderdoen en schreeuwt opgewonden: wit zonder boter, met korstjes, Engels gesneden. Ze hebben ook allerlei varianten op deze thema's. Frans gesneden is driemaal horizontaal en Engels eenmaal diagonaal doorgesneden. En dan is er nog de Hollandse snit: driemaal horizontaal en driemaal verticaal. De lol is hun vader flink aan het werk te zetten.

Kinderrijke huishoudens hebben veel oud brood in huis dat meestal naar de eendjes gaat of in de vuilnisbak belandt. Maak er eens deze appelkoek mee, die op het bord nog opgedirkt kan worden met wat abrikozenjam of rode vruchtensaus. Bereiding: Maal het brood tot kruim in een foodprocessor. Boor het klokhuis uit de appels, schil ze, snijd ze doormidden en vervolgens in plakjes. Neem een (bol)ronde vuurvaste schaal of een patévorm met een inhoud van 1 liter, kwast hem in met (amandel)olie en bedek de bodem met een stuk bakpapier. Leg een laag appelschijfjes dakpansgewijs in de schaal, daarop een laag broodkruim, besprenkel met 1/3 van de boter en bestrooi met 1/3 van de suiker en wat kaneelpoeder. Maak zo nog 2 lagen en besprenkel tot slot met 1 à 2 eetlepels water. Afdekken met aluminiumfolie en au-bain-marie 90 minuten in een voorverwarmde oven (180° C) zetten. Buiten de oven laten afkoelen; leg er een schoteltje op dat verzwaard is met een pot jam zodat de koek onder druk afkoelt en compact wordt. Langs de wand loswerken met een soepel mes, op zijn kop uit de vorm lossen, bakpapier verwijderen en serveren met bijvoorbeeld (lauwwarme) cranberrysaus (recept van 3 december vorig jaar).

4 belegen witte boterhammen, korst weggesneden

2 kleine goudrenetten (totaal 300 gram)

(amandel)olie

40 gram poedersuiker

80 gram roomboter, gesmolten

kaneelpoeder

    • Florine Boucher