Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Interview met de deze week in de Tweede Kamer teruggekeerde politica Ayaan Hirsi Ali. Thema's zijn onder meer de moord op Theo van Gogh, haar eigen toekomst, het liberalisme, haar plek in de VVD en de emancipatie van moslims in Nederland. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Tweede deel van driedelige serie In de stilte na de storm, als de camera's weg zijn, het relaas van enkele vrouwen die zich in het door natuurrampen en burgeroorlogen gehavende Haïti inzetten voor hun dorp Limonade. Zij proberen met enkele koeien hun ouders, kinderen en mannen te onderhouden. Waar veel mannen lamgeslagen zijn door het gebrek aan perspectief, houden Elise en Nadège de hoop levend. Ned.1, 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRE

Reportage: De drukste Eerste hulp van Amerika. Het U.S.C. Medical Centre in Los Angeles geeft eerste hulp aan meer dan 500 patiënten per dag. Het ziekenhuis is groter dan het Pentagon. SBS6, 22.50-23.55u.

Het geluk van Nederland. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.35-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

R.A.M. Ter gelegenheid van de verkiezingen op 30 januari in Irak wordt het culturele leven in het grotendeels verwoeste land onderzocht. Met onder anderen de populaire zanger/componist Kadim Al Saher, ook bekend als Iraks diplomatieke ambassadeur en het muzikale geweten van de Arabische wereld. Verder theatermaker Jawad Al Assadi, winnaar van de Prins Clausprijs 2004, een interview met de veelbekroonde fotojournalist Jerry Lampen, die voor persbureau Reuters in Irak de oorlog fotografeerde, en aandacht voor het Gilgamesj-epos dat door de Theatercompagnie wordt opgevoerd. Gilgamesj behoort tot de alleroudste wereldliteratuur en komt uit Mesopotamië, het huidige Irak. Ned.3, 19.25-20.30u.

Tegenlicht: Met harde of zachte hand. Felix Rottenberg in gesprek met Afshin Ellian, Geert Mak en Kees Beekmans over de confrontatie tussen moslims en het niet-islamitische deel van de Nederlandse samenleving die dreigt te escaleren.

SPORT

Schaatsen: WK sprint. Rechtstreeks verslag van de Wereldkampioenschappen sprint, op de Olympische schaatsbaan in Salt Lake City. Ned.2, 19.55-0.35u.

FILM

Hopscotch (Ronald Neame, 1980, VS). Op talent van Walter Matthau drijvende, komische spionagethriller over uitgerangeerde CIA-agent die wraak neemt door strategisch uit de school te klappen. Ook met Glenda Jackson. SBS6, 13.00-15.00u., onderbroken door reclame.

Russian Ark (Aleksandr Sokoerov, 2002, Rusland/Duitsland). Sokoerov vergelijkt de Hermitage in St. Petersburg met een ark, vrijplaats voor de exemplarische overblijfselen van het rijke Russische verleden. Een Franse markies en een filmregisseur dwalen door de zalen en ontmoeten personages uit verschillende tijdperken. De film is opgenomen in één ononderbroken camera-instelling, waarvoor speciale technieken werden ontwikkeld. Ned.3, 14.00-15.35u.

Trading Mom (Tia Brelis & Patty Chan Morrsion, 1994, VS). Sissy Spacek speelt vierdubbelrol van verschillende moeders die door verwaarloosde kinderen langs magische weg worden opgeroepen. Zouteloze komedie naar `The Mummy Market'. RTl4, 14.55-16.30u., onderbroken door reclame.

Dunston Checks in (Ken Kwapis, 1996, VS). Voor kinderen onweerstaanbare klucht waarin dievenhulpje annex orang-oetan Dunston een chique New Yorks hotel op stelten zet, maar zich beschermd weet door het verwaarloosde zoontje van de hotelmanager. Met Faye Dunaway als ambitieuze oudere dame. RTL5, 15.50-17.30u., onderbroken door reclame.

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Mild-ironische kijk op politiek in Washington in aardige romantische komedie waarin populaire president en weduwnaar Michael Douglas verliefd wordt op lobbyiste voor de milieubeweging (Annette Bening). Met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis en Michael J. Fox als hyperactieve adviseur. BBC1, 23.15-1.05u.

The Hustler (Robert Rossen, 1961, VS). Paul Newman vestigde zijn roem als geniaal acteur dankzij deze succesfilm over de in zweterige lokalen om geld spelende biljarter Fast Eddie Felson, die zijn integriteit verkoopt en zich voor existentiële vragen gesteld ziet. BBC2, 0.40-3.00u.

RADIO

OVT. Rechtstreeks uit café Dudok in Den Haag een speciale uitzending over het Winternachten-internationaal literatuurfestival. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. Jenny Arean vertelt over haar nieuwe soloprogramma met liedjes over de liefde, ouder worden en de toestand in Nederland. Chris Uhlenbeck praat over de tentoonstelling van Japanse erotische prenten die hij samenstelde in de Kunsthal in Rotterdam. De explicite afbeeldingen zijn afkomstig uit boeken met erotische prenten die jonge vrouwen meekregen als huwelijkscadeau in Japan. De Vlaamse zanger Ozark Henry speelt o.a. muziek van zijn onlangs verschenen vierde cd The sailor not the sea. Radio 1, 19.04-20.00u.

Verum bonum pulchrum. Piet Schrijvers, vertaler van Horatius en Vergilius, over zijn onlangs verschenen bundel essays Ik kan de Muzen niet haten. Het gesprek gaat over vertalen, de levenswijsheid van de Stoa en het epicurisme. Verder wijst de theologe Renilde van Wieringen op het nut van de uit de literatuurwetenschappen afkomstige domeinanalyse. In haar proefschrift werkt zij uit hoe de domeinanalyse de pastor kan helpen in het voeren van het pastorale gesprek. Daarnaast aandacht voor de poëziebundel Het vertrapte mysterie van H.C. ten Berge. 747AM, 23.00-0.00u.