`Sociaal investeren is lonend'

Het berekenen van de economische waarde van een investering in een sociaal project of bedrijf wint terrein in Nederland. Dat zegt Peter Scholten van adviesbureau Scholten & Franssen dat zich heeft gespecialiseerd in berekeningen van social return on investment (sroi).

Scholten voltooide tot nu toe 15 van zulke onderzoeken. Bij de berekening van sroi wordt gekeken wat een subsidie of financiële investering in een bedrijf of sociaal project oplevert aan bijvoorbeeld nieuwe banen, besparing op uitkeringen, dalende criminaliteit of verminderd medicijngebruik.

Zo levert het project Gastouderopvang Rotterdam, dat werkt met zeventig ID-werknemers (de vroegere Melkertbanen) 800.000 euro op over vijf jaar als er jaarlijks acht mensen doorstromen naar een niet-gesubsidieerde baan. En brouwerij de Prael in Amsterdam, waar ruim dertig werknemers met een psychiatrische achtergrond werken, bespaart jaarlijks 7.000 euro per persoon als een aantal mensen doorstroomt naar de reguliere arbeidsmarkt. ,,Berekening van social return on investment staat nog in de kinderschoenen, maar de belangstelling ervoor neemt toe'', zegt Scholten. ,,Sociaal activisme wordt een marktgerichte activiteit. Sociale investeerders eisen steeds vaker resultaten en die kun je laten zien met behulp van sroi-berekeningen.''

GELD TELT: pagina 25

    • Friederike de Raat