Landbouwpolitiek houdt Derde Wereld in de tang 2

Naar aanleiding van het artikel over de presentatie van het praktische plan voor de Millennium Development Goals in NRC Handelsblad van 15 januari, het volgende: Als tropisch voedingskundige reis ik enkele keren per jaar naar uitheemse probleemplekken op deze wereld waar de kinderen de neiging hebben om te klein en te dun te zijn, de moeders te veel kinderen hebben en de vaders te vaak afwezig zijn of onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor hun gezin. Dit is de doelgroep van de eerste en misschien wel meest ambitieuze doelstelling van het Millennium Ontwikkelings Programma, die zich richt op de 852 miljoen mensen op onze aarde die in een permanente situatie van extreme armoede en honger verkeren.Het artikel noemt zwart Afrika het `epicentrum' van de ontwikkelingscrisis; treffender kon de parallel met het tsunami-rampgebied niet geschetst worden. In opdracht van Kofi Annan zijn vorig jaar allerlei technische mogelijkheden voor terugdringing van het tekort aan voedsel in Afrika gedetailleerd in kaart gebracht. Ik pleit ervoor om voor de oplossing van de `hongerval' naast productieverhoging ook te investeren in verbetering van de voedingsgewoonten, vooral voor moeders en jonge kinderen. Zoals we enkele weken geleden in deze krant konden lezen, is Unilever hiermee alvast begonnen. Hoewel er in Afrika heel diverse `farming systems' zijn met een scala aan gewassen en vee, wordt daar toch erg eenzijdig en te weinig voedzaam gegeten.

    • Koninklijk Instituut voor de Tropen
    • Annemarie Hoogendoorn