Jongens, 9 - 16 jaar, verdacht van verkrachting meisje (13)

Het openbaar ministerie verdenkt zeventien jongens uit Rotterdam tussen de negen en zestien jaar van het verkrachten van een dertien-jarig meisje. Het slachtoffer zou meerdere malen misbruikt zijn in een woning en een kelderbox.

Het meisje heeft vorige maand aangifte gedaan. De verkrachtingen zouden in april, mei en oktober hebben plaatsgevonden in steeds wisselende samenstelling. Acht jongens zijn naar aanleiding van de zedenzaak gearresteerd en in hechtenis genomen. Vier van de verdachten zijn voor andere delicten in een jeugdinrichting geplaatst. Twee moeten nog voor de rechter verschijnen.

Eén vermoedelijke dader, van negen jaar oud, kan niet worden vervolgd omdat hij te jong is. In zijn zaak is de Raad voor de Kinderbescherming ingelicht.

Een zestienjarige verdachte wordt er door justitie tevens van verdacht op 20 december in Rotterdam een vijftienjarige jongen te hebben doodgestoken.

De verkrachtingszaak is de tweede grote zedenzaak in Rotterdam waarbij zeer jonge verdachten betrokken zijn. In september vorig jaar kregen vier jongens van veertien tot zeventien jaar een jaar jeugddetentie opgelegd. Zij hadden zes meisjes misbruikt. Twee andere jongens kregen respectievelijk tien maanden celstraf en jeugd-tbs. De jongens verkrachtten meisjes tussen dertien en vijftien jaar oud in Rotterdam-West.

In december rapporteerde het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving voor het eerst over zedendelicten die gepleegd worden door minderjarige jongens in groepsverband. Uit dat onderzoek bleek dat er jaarlijks ten minste tweehonderd daders zijn. De onderzoekers vermoedden dat het aantal daders van groepsverkrachtingen veel hoger ligt, maar dat vaak geen aangifte wordt gedaan. Onderzoeker C. Bijleveld zei daarover in NRC Handelsblad: ,,Er is een fenomenaal dark number.''

Bij de behandeling van de eerdere zedenzaak zei het OM dat dit soort misdrijven niet méér dan een of twee keer per jaar voorkomt.