Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Flets AZ morst meteen punten tegen NEC

Na amper tien minuten had een cynische supporter van AZ zijn conclusie al klaar. ,,Ze zijn slecht uit de winterstop gekomen; normaal hadden ze al met 2-0 voor gestaan.'' Een kwartier later was het gedaan met grappen: de Poolse spits Andrzej Niedzielan maakte voor NEC met een intikker zijn eerste doelpunt van het seizoen, nadat de goed spelende Romano Denneboom de bal op de paal had geplaatst.

Erger nog dan de achterstand tegen het op de veertiende plaats staande NEC was dat de herfstkampioen krampachtig speelde en vooral in de eerste helft weinig kansen creëerde. Net vóór de rust maakte de Deen Kenneth Perez gelijk voor AZ via een diagonaal schot. Het zou direct de eindstand zijn van de spannende wedstrijd, ook al grossierden beide clubs vooral in de tweede helft in kansen.

Is het sprookje van AZ uit? Werkt het hoge ambitieniveau en de komst van trainer Louis van Gaal nu al verlammend op de ploeg? Dat zijn de vragen die coach Co Adriaanse de komende weken tot vervelens toe zal moeten beantwoorden, wanneer nog meer punten worden gemorst. Voorbarige vragen, alsof topclubs als Ajax – dat vóór de winterstop thuis slechts met het nodige geluk met 1-0 had gewonnen van NEC – en PSV nooit een slechte dag hebben. ,,Ik verwacht niet dat AZ instort'', zo had Jan Peters NEC-speler van de eeuw maar ook voormalig werknemer van AZ al vooraf in het programmaboekje laten weten. Evenals Adriaanse gelooft Peters in een kampioenschap van AZ.

Natuurlijk werd de succesvolle coach direct na de wedstrijd gevraagd wat de matige start tegen NEC zegt over het verdere verloop van de competitie. Getuige zijn snelle antwoord kwam de vraag voor hem niet onverwacht. ,,Dit zegt helemaal niets. Dit zegt alleen dat we op dit moment de enige koploper zijn.'' Pas vanavond krijgt PSV in een thuiswedstrijd tegen NAC de kans om na een zege twee punten op AZ uit te lopen.

Slordig en nerveus voetbal? Adriaanse had slechts goed voetbal gezien. ,,We moeten er geen scorebordjournalistiek op los laten, omdat we nu een keer net niet gewonnen hebben. Dat heeft dus niets met nervositeit te maken'', aldus Adriaanse in een vertrouwde rol.

Net niet gewonnen, zei hij. Net niet verloren, had hij ook kunnen zeggen, want het compact spelende en vooral agressieve NEC kreeg een paar minuten voor het einde nog een hele grote kans. Twee verdedigers van AZ stonden bij een counter plotseling tegenover vier aanvallers, maar Said Boutahar van NEC verprutste het door in buitenspelpositie te lopen.

Coach Cees Lok van de Nijmeegse ploeg toonde zich logischerwijze tevreden met het resultaat. Na het ontslag van Johan Neeskens eind vorig jaar mocht de ploeg bewijzen dat het te laag staat in de eredivisie. Vooraf had Lok al aangekondigd aanvallend tegen AZ te spelen, herfstkampioen of niet. ,,Ik geloof dat we met dit spel een goede basis voor de rest van het seizoen hebben gelegd'', verklaarde de voormalige assistent van Neeskens. De verdienste van Loks ploeg was vooral dat het sterke middenveld van AZ, met de tegenvallende Denny Landzaat, nauwelijks aan opbouwen toe kwam.

Door een paar vroege wissels in de voorste linie trachtte Adriaanse in de tweede helft toch de winst te pakken, wat de aantrekkelijkheid van de wedstrijd alleen maar ten goede kwam. Al in de rust nam Ali Elkhattabi de plaats in van routinier Barry van Galen. Die wissel zorgde ervoor dat AZ `dieper' ging spelen, maar doelpunten bleven desondanks uit. Zelfs van een paar meter afstand slaagde Elkhattabi erin om de bal voor het doel langs te spelen. Een kwartier later mocht Robin Nelisse de onzichtbare Belg Stein Huysegems vervangen. De aanvallers van AZ dwongen Dennis Gentenaar tot enkele fraaie reddingen. Voor de NEC-keeper werd het een mooie avond: hij is transfervrij en naar verluidt zaten gisteren heel wat geïnteresseerde clubs op de tribune.

Al komende woensdag kan AZ bewijzen dat kritiek op de herfstkampioen veel te vroeg komt. Dan wacht Feyenoord in de achtste finales van het bekertoernooi. Adriaanse denkt dat het trainingskamp in Spanje in de tweede helft van het seizoen zijn vruchten nog zal afwerpen. ,,De spelers beginnen langzaam te wennen aan het woord `kampioen'. Nu moet alleen het woordje herfst er nog af'', zo liet hij op de website noteren. ,,De eerste plek is geen toeval. Ik denk dat de spelers nu wel beseffen dat ze kwalitatief niets onder doen voor de topdrie.'' Maar kampioen, zo leert een wijsheid van Leo Beenhakker, word je tegen de kleintjes. Ook na de winterstop.

AZ 1 NEC 1

Ruststand 1-1. 23. Niedzielan 0-1, 45. Perez 1-1. Schds: Blom. Tsch: 8.419. Gele kaarten: Perez, De Cler (AZ) en Denneboom (NEC).