Europese Unie: 80 miljoen voor noodhulp in Afrika

Europees commissaris Michel (Ontwikkelingsbeleid en Humanitaire Hulpverlening) heeft gisteren 80 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp in Afrika. Meer dan eenderde (31,3 miljoen euro) is bestemd voor de West-Afrikaanse landen Liberia, Ivoorkust en Guinea. Deze landen hebben als gevolg van regionale conflicten al veertien jaar te maken met een stroom van ongeveer drie miljoen vluchtelingen. Voor het noorden van Oeganda en Burundi trekt Michel telkens ruim 20 miljoen euro uit om vluchtelingen uit Congo op te vangen. Tanzania krijgt daarvoor nog eens 13,5 miljoen euro. De noodhulp is vooral bedoeld voor watervoorzieningen, keukenmateriaal en voedsel. Michel heeft sinds zijn aantreden afgelopen najaar verschillende keren gezegd dat Afrika een speerpunt wordt in het Europese ontwikkelingsbeleid.