Doe een Lynndie

De foto's waarop soldate Lynndie England Iraakse gevangenen kleineerde, gingen de hele wereld over. Op internet wordt zij nu zelf vernederd, schrijft Ellen de Bruin

Heeft u al eens een Lynndie gedaan? Nog niet? Dat komt dan binnenkort wel, weet de website Bad Gas (badgas.co.uk). Want het doen van een Lynndie is een nieuwe trend, die net zo snel de wereld over zal gaan als de foto waarop hij gebaseerd is – de foto van de jonge Amerikaanse soldate Lynndie England, die met haar duim omhoog en een sigaret in haar mondhoek naar de edele delen wijst van naakte Iraakse krijgsgevangenen met een zak over hun hoofd.

Op Bad Gas wordt Lynndie zelf belachelijk gemaakt. Tientallen mensen hebben een foto ingestuurd waarop zij haar nadoen. De regels: zoek een slachtoffer dat het verdient om ge-Lynndied te worden, laat een sigaret (een pen mag ook) net een beetje scheef uit één mondhoek bungelen, wijs met je linkerhand naar het slachtoffer, maak met je rechterhand een gebaar alsof je aan het liften bent terwijl je je rechterarm buigt alsof je een geweer vasthoudt, en glimlach. Je moet er ongeveer zo uitzien als de foto rechtsboven. Laat zo een foto van je maken.

En stuur die naar Bad Gas, nobody@badgas.co.uk, als je wilt dat hij gepubliceerd wordt.

Onder het motto `wil jij de beste petieterige hersenloze androgyne beul ter wereld zijn? dan moet je hier ongeveer op mikken', biedt de website inmiddels toptiens en topvijfs van `Lynndies' in verschillende categorieën: van klassieke Lynndies en Lynndies bij politie-agenten, dieren, beroemdheden en objecten, tot gefotoshopte Lynndies – zoals die van Gandalf, Midden-Aarde.

    • Ellen de Bruin