Dichters sporen het hele land door

Rutger Kopland leest voor in Soest, in Alkmaar houdt Nicolaas Matsier een lezing over poëzie in de Bijbel, het Noord-Brabants Museum in Den Bosch organiseert een voorleesmiddag voor kinderen van basisscholen en in Maastricht lunchen Ramsey Nasr en Peer Wittenbols met gasten. En verder zijn in het hele land voordrachtmiddagen en -avonden, open podia, taal- en woordspelletjes, muzikale vertolkingen, dichtwedstrijden met feestelijke prijsuitreikingen, foto-exposities, poetry slams, interactieve optredens en voorleesmarathons. Kortom, het is aanstaande donderdag Gedichtendag. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website www.gedichtendag.nl.

De Gedichtendag bestaat sinds 2000. In dat jaar viel dat samen met de verkiezing van de eerste Dichter des Vaderlands: Gerrit Komrij was de uitverkorene, die voor vijf jaar werd benoemd. Maar begin vorig jaar wierp Komrij de handdoek in de ring, omdat hij er tabak van had. Simon Vinkenoog nam afgelopen jaar op interim-basis de honneurs waar. Dit jaar wordt officieel de nieuwe Dichter des Vaderlands gekozen (de stemprocedure werd begin januari afgerond) en deze verkiezing is ook het thema van de Gedichtendag 2005.

De sites www.gedichtendag.nl en www.dichterdesvaderlands.nl zijn qua vormgeving vrijwel identiek: sober, op het saaie af. Op www.gedichtendag.nl staan niet alleen alle activiteiten van aanstaande donderdag, ook zijn er verschillende lessuggesties om poëzie te behandelen in het basis- en voortgezet onderwijs. En er is een archief met de websites van de vorige vijf edities van de dag. Naar gedichten zelf is het lang zoeken. Zelfs de informatie over de speciale poëziebundel die donderdag verschijnt, `Het bezit van een ruïne' van Gerrit Kouwenaar, is heel summier. Wie via internet poëtische informatie zoekt, komt beter aan zijn trekken op de site van de Koninklijke Bibliotheek, www.kb.nl/dichters.

Op de vooravond van de Gedichtendag zendt de NPS De Avond van de Poëzie uit. Daarop wordt bekendgemaakt wie de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt. Het gala wordt gepresenteerd door Joost Prinsen. De uitverkoren Dichter gaat vervolgens donderdag de hele dag door Nederland sporen; de trein vertrekt in Amsterdam om half tien en moet om kwart over zes in Groningen aankomen. In des Dichters gevolg reizen verschillende literatoren mee, onder wie Simon Vinkenoog, Elly de Waard, Jana Beranova en de onvermijdelijke Bart Chabot.

Over Gerrit Kouwenaar, de schrijver van de Gedichtendag-bundel, is in het holst van de nacht van woensdag op donderdag ook nog de documentaire `Totaal witte kamer' te zien.

www.gedichtendag.nl

    • Hans van Laarhoven