Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Beelden van Bernhard

,,Fotografie was voor de prins meer dan een hobby'', schrijft Martha Bakker, conservatrice van het Verzetsmuseum in Amsterdam, in haar inleiding van het boek `Het fotoarchief van prins Bernhard. De jaren 1940-1945', dat volgende week verschijnt. ,,Het was ook een manier om verslag te doen van zijn leven.'' Prins Bernhard stelde albums samen met foto's die niet alleen door hemzelf, maar ook door anderen waren gemaakt. Zo speelde hij in zijn albums zelf de hoofdrol.

In spannende tijden maakte de vorig jaar overleden prins vrijwel dagelijks foto's. De albums uit de Tweede Wereldoorlog zijn daardoor een soort oorlogsdagboeken. De eerste foto's dateren van vlak na de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940, twee dagen voor het vertrek van prinses Juliana, prins Bernhard en hun kinderen naar Engeland. De laatste zijn gemaakt op 4 augustus 1945, toen prinses Juliana en haar dochters terugkeerden uit Canada. De bijschriften van de prins zijn in het Engels.

In de oorlogsjaren was prins Bernhard lange periodes gescheiden van zijn gezin. In augustus 1940 werd hij op instigatie van koningin Wilhelmina in Londen kapitein bij de Koninklijke Marine en kolonel bij de Koninklijke Landmacht en het KNIL. Een paar maanden later werd hij verbindingsofficier tussen de Britse en Nederlandse strijdkrachten. In het laatste oorlogsjaar was hij bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Gedurende de oorlogsjaren maakte Bernhard verschillende reizen. Niet alleen ging hij regelmatig naar zijn gezin in Canada, hij bezocht ook onder meer het geallieerde front in Afrika. Ook bracht hij bommenwerpers naar Engeland. Van al deze gebeurtenissen maakte hij foto's, waarvan er 102 zijn opgenomen in `Het fotoarchief van prins Bernhard' en acht op deze pagina staan.

De foto's van prins Bernhard zijn afkomstig uit het boek `Het fotoarchief van prins Bernhard – de jaren 1940-1945'. Uitgeverij

De Verbeelding, 112 pagina's, prijs € 18,90.

De foto's uit dit boek worden vanaf 26 januari 2005 tentoongesteld in het Verzetsmuseum Amsterdam. Boek en tentoonstelling zijn samengesteld door Martha Bakker, conservator van het Verzetsmuseum.