`Uitroeien van virus kippengriep is mislukt'

In Vietnam overleed gisteren een 47-jarige man aan kippengriep. Hij is het zevende dodelijke slachtoffer sinds eind december 2004 de kippengriepepidemie in Vietnam opnieuw oplaaide. Het aantal doden door de vogelinfluenza staat nu officieel op 38, sinds de epidemie ruim een jaar geleden uitbrak.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse waakhond voor infectieziekten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) maken zich grote zorgen over de nieuwe uitbraak. Vanaf december 2003 tot in maart 2004 doodde het vogelinfluenzavirus van de soort H5N1 miljoenen kippen, eenden en ganzen in Vietnam, Thailand, Maleisië, Indonesië, Japan, Korea en China. Nog eens vele miljoenen dieren werden gedood in een poging het virus uit te roeien. In totaal stierven daarmee meer dan 100 miljoen vogels. In die periode is van ruim dertig overleden mensen aangetoond dat ze aan een H5N1-infectie bezweken.

Volgens de WHO en de CDC bewijst de nieuwe uitbraak dat het uitroeien van het virus is mislukt. Hoe langer het virus rondwaart, hoe groter het gevaar dat een gemuteerde soort ontstaat die een wereldwijde griepepidemie bij mensen veroorzaakt.

Dat het virus muteert, is inmiddels vastgesteld. Het overleeft langer buiten vogels en er zijn steeds meer zoogdieren die ook ziek zijn geworden: bij katten en tijgers is het aangetoond. ,,Als we deze situatie laten voortbestaan kan het virus een mogelijkheid vinden om van mens naar mens over te springen'', zei regionaal WHO-directeur Shiger Omi tegen persbureau Reuters.

Tot nu toe heeft Vietnam veel nieuwe uitbraken gemeld. Thailand rapporteerde incidentele gevallen. In Vietnam zijn deze maand al meer dan 300.000 dieren geruimd om het virus te bestrijden.

De WHO denkt dat het virus ook in naburige landen als Cambodja, Laos en Birma al actief is. Die landen hebben, aldus de WHO-zegsman, niet de infrastructuur om tijdig ziekte-uitbraken bij pluimvee of incidentele sterfgevallen bij mensen te onderzoeken en te melden.

Een negatief reisadvies naar Vietnam en omringende landen is volgens internationale gezondheidsautoriteiten nog niet nodig, want alle slachtoffers hadden nauw contact met zieke kippen.