Theun de Vries (97) overleden

De schrijver-historicus Theun de Vries, bekend van Het meisje met het rode haar en meer dan honderd andere boeken, is vanmorgen op 97-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden aan de gevolgen van bronchitis. Dit heeft uitgeverij Querido bevestigd.

De tweetalige Theun Uilke de Vries, die beschouwd wordt als een van de grote vertellers uit de Nederlandse literatuur, is op 26 april 1907 geboren in het Friese Veenwouden. Hij werd opgeleid als bibliothecaris, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog als communistisch verzetsstrijder gevangen in kamp Amersfoort, en maakte naam met epen als Het geslacht Wiarda, over Friesland in de tijd van de socialist Domela Nieuwenhuis, en Februari, over de Februaristaking. In 1956 publiceerde hij Het meisje met het rode haar, een geromantiseerde biografie van de Haarlemse verzetsstrijdster Hannie Schaft. Het boek werd een publiekssucces en werd in 1981 verfilmd met Renée Soutendijk in de hoofdrol.

De Vries was overtuigd marxist, en in de ogen van veel collega's controversieel door zijn lidmaatschap van de Communistische Partij Nederland (1936-1971). In deze krant noemde hij zich `een celletje op zichzelf.' Zowel in zijn historische werken (zoals Ketters uit 1982) en in zijn romans (Het motet van de kardinaal, De wilde vrouwen van Pella) identificeerde hij zich met rebellen, kunstenaars en vrijdenkers. De Vries schreef vie romancées over onder meer Rembrandt, Van Gogh, Spinoza en Euripides. Anders dan zijn vriend Vestdijk was hij minder in de psychologie van zijn personages geïnteresseerd dan in de maatschappelijke context. Hij schreef meer dan twintig dichtbundels en evenzoveel essayistische werken, en kreeg in 1963 de P.C. Hooftprijs voor proza.

,,Als je begint met: er was eens, dan spitsen alle mensen hun oren'', zei Theun de Vries zeven jaar geleden tegen deze krant.

ENORM OEUVRE: pagina 15