Pas verschenen

Clark Accord: Tussen Apoera en Oreala Een liefdesgeschiedenis in de regenwouden. Vassallucci, 250 blz. €19,95

Tegen het decor van twee indianendorpen vertelt de Surinaamse schrijver Clark Accord (1961) het verhaal van twee geliefden die door een tragische gebeurtenis en een verschil in religie uit elkaar worden gedreven. Tweede roman van Accord die in 1999 debuteerde met De koningin van Paramaribo.

H.C. ten Berge: Het vertrapte mysterie. Meulenhoff, 116 blz. €16,50

Poëziebundel van dichter, vertaler, essayist en romancier H.C. ten Berge waarin opgenomen `Een liefde in 1905', een poëtische improvisatie over de jeugdliefde tussen de Amerikaanse dichters Ezra Pound en Hilda Doolittle.

Carlos Fuentes: De stoel met de Adelaar (La Silla del Aguila). Vert. Arie van der Wal, Meulenhoff, 352 blz. €20,–

In het jaar 2020 wordt Columbia door de Amerikanen bezet en bij het opstandige Mexico het telecommunicatieverkeer plat gelegd waardoor er alleen nog maar via brieven of cassettebandjes kan worden gecommuniceerd. Door de dood van de Mexicaanse president begint het spel rond zijn opvolging. Roman van de Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes (1928) waarin hij een kritisch licht werpt op de politieke gebruiken van zijn land en commentaar geeft op de buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten.

Bohumil Hrabal: Harlekijntjes miljoenen (Harlekýnovy miliony). Vert. Kees Mercks, Prometheus, 222 blz. €19,90

In een bejaardentehuis, gevestigd in een voormalig kasteel, kijkt een moeder terug op de vergane glorie van haar jeugd en de idyllische jaren op de brouwerij waar haar man bedrijfsleider was totdat die in 1948, door de komst van het communisme, werd overgenomen door de arbeiders. Roman van de Tsjechische schijver Bohumil Hrabal (1914-1997) over zijn ouders.

Oek de Jong leest Maria DermoÛt. Rainbow pockets, 240 blz. €7,90

Bloemlezing uit het werk van de Nederlands-Indische romancier Maria Dermoût (1888-1962), schrijfster van onder andere de roman De tienduizend dingen, samengesteld en voorzien van een inleiding door Oek de Jong.

Barbara Trapido: De witte aap (Frankie & Stankie). Vert. Ella Aertsen, De Geus, 414 blz. €23,90

Roman over twee zusters, de een sterk en verstandig, de ander zwak en kunstzinnig, die opgroeien in Zuid-Afrika in de jaren vijftig van de vorige eeuw. `Frankie & Stankie is een mooi afgewogen relaas geworden. Het Zuid-Afrika van de jaren vijftig en zestig wordt niet als een karikatuur neergezet, er is genoeg ruimte voor humor en Trapido hoedt zich voor moralisme' (Toef Jaeger in Boeken, 19.09.03).