Interesse TPG voor markt in Japan

Deutsche Post en TPG, de grootste concurrenten op de Europese markt voor post, pakjesbezorging en logistiek, zijn ook de slag aangegaan in Japan. Beide bedrijven zeggen in gesprek te zijn met Japan Post, de monopolist in postbezorging die in 2007 wordt geprivatiseerd.

,,We zijn vooral geïnteresseerd in samenwerking op het gebied van pakjesbezorging en logistiek'', zegt een woordvoerster van Deutsche Post. ,,Maar alles is nog open, we zitten in een initiële fase van de gesprekken.'' Het Duitse bedrijf werkt al samen met Yamato, de grootste particuliere concurrent van Japan Post in express.

TPG laat weten ,,verkennende gesprekken'' te voeren met Japan Post. Leden van de raad van bestuur hebben ,,regelmatig contacten met topman [Masaharu] Ikuta'' van Japan Post, zegt een TPG-woordvoerster.

De Japanse posttopman zelf bevestigde woensdag op een persconferentie voor het eerst dat er onderhandelingen gaande zijn met TPG, zo meldt onze correspondent in Tokio. Maar de gesprekken met TPG zijn volgens Ikuta ,,nog niet in het stadium van onderhandelingen over concrete activiteiten''. Hij zei tevens in te willen gaan op aanzoeken van andere buitenlandse ondernemingen. ,,Ter voorbereiding op toekomstige expansie in de internationale expeditiemarkt wil ik vriendschappelijke relaties met buitenlandse expeditie- en postbedrijven verdiepen.''

Eerder deze maand bezocht de Japanse minister die is belast met de privatisering van Japan Post, Takenaka, zowel TPG-bestuursvoorzitter Bakker als minister Brinkhorst (Economische Zaken) om zich te oriënteren op de liberalisering van de postsector in Nederland. Deutsche Post-topman Klaus Zumwinkel was begin deze week in Japan op bezoek bij premier Koizumi. Volgens een woordvoerster van Deutsche Post ziet Japan Post in het bedrijf ,,een model'' voor de eigen privatisering.

Omdat Japan Post een staatsbedrijf is kan het momenteel de activiteiten vrijwel niet uitbreiden. Premier Koizumi benadrukte vandaag tijdens de opening van parlementaire jaar wederom de noodzaak van privatisering van Japan Post en kondigde voor dit voorjaar de benodigde wetgeving aan.